Zdroj: www.tipio.cz, www.receptynakazdyden.cz, svetevity.sk

Dnes dost opomíjený nákyp je jídlo, k jehož přípravě nepotřebujeme moc ingrediencí a času. A jeho výhodou je, že si na něm můžeme pochutnat kdykoliv po celý rok. S pečlivou přípravou a zajímavými přísadami dosáhnete úžasného výsledku! A nejen to! Může vzniknout nejen zdravější varianta mlsání, která vás zasytí a zároveň uspokojí vaše chuťové buňky, ale vaše vysportovaná postava nijak neutrpí. Jak na takovou dobrotu, po které se budete oblizovat až za ušima a kterou ocení i muži? Tady jsou naše tipy!

Klasika nebo moderna

Pamatujete? Rýžový nákyp se švestkami či meruňkami a vždy na sladko. Jiné varianty v minulosti nikdo snad ani nevařil. Proč však nepustit naši kreativitu na špacír? Fantazii se meze nekladou ani v kuchyni! Můžeme se pustit i do slané verze se zeleninou, sýrem či sušenými rajčaty a mnoha dalšími pochutinami. Stačí mít odvahu. Nákypy by měly totiž ohromit, až se budou strávníkům podlamovat kolena a budete od nich slyšet vášnivé „mňam“.

I jiné světové kuchyně mají obdobu tohoto rýžového pokrmu, říká se mu třeba rice pudding. Francouzskou modifikací je zase třešňový clafoutis. A zajímavost? První pudinky v 15. století připomínaly naše česká jelita či prejty. Nákypy mají vlastně svou historii, a navíc je to příjemná nostalgie a zpestření běžného jídelníčku!

Pár vychytávek, aby byl váš nákyp perfektní

Lahodnost nákypu závisí na správně utřených žloutcích s cukrem, a to až do jemné pěny. Správná nadýchanost zas záleží na kvalitně našlehaných bílků. A obrovskou roli pro vynikající chuť hraje především vláčnost nákypu. Dokonale ji dosáhnete především díky pečení v páře nebo ve vodní lázni, protože vejce se nesrazí a tudíž nebudou příliš suchá.

Věnujte pozornost výběru surovin

Rýže

Na současném trhu je mnoho druhů rýže. Která je v tomto případě nejvhodnější? Zcela jistě drobnozrnná a kulatozrnná, protože má krátká, malá a baculatá zrníčka. Během měknutí uvolňuje škrob, jenž zahušťuje a vytváří tak kaši. Až ji budete vařit, nezapomeňte ji sem tam pečlivě promíchat.

Cukr krystal

Cukr má v rýžovém nákypu nejen sladící funkci, ale zároveň jemnící a kypřící, takže ji nenahrazujte jiným sladidlem. Krystalky cukru způsobují, že se žloutky s cukrem při míchání zpění a nabudou. Kromě toho tento cukr dokáže ztužit sníh z bílků tak dobře, že se nerozpadne nejen při míchání se zbytkem surovin, ale ani při pečení. Odměnou vám bude skvěle nadýchaný nákyp. Když není sníh dostatečně tuhý, nákyp nejenže tolik nevyskočí, ale bude působit hutně a třeba i sraženě.

Teplota pečení

Nákyp pečte v teplotě něco kolem 160-170 stupňů. V případě, že chcete svým nákypem opravdu všem vyrazit dech, zvolte pečení v páře nebo ve vodní lázni. Vejce se nesrazí do sucha a zůstane jim úžasná vláčnost.

Základní postup

Uvařte kaši z mléka a rýže a na závěr vmíchejte máslo, které přispěje zjemnění pokrmu. Poté nechte kaši důkladně vychladnout. Smíchejte žloutky a cukr a třete až do zpěněného hladkého krému. Bílky ušlehejte s cukrem na tuhý sníh a postupně smíchejte vychladlou kaši s utřenými žloutky a následně s připraveným sněhem. Směs nalijte do pekáčku, proložte ho sladkými nebo slanými ingrediencemi a můžete dát péct podle předchozích doporučení.

Pak už jen přejeme dobrou chuť a fajn čas u dokonalého rýžového nákypu!