Smaženka byla hitem socialistického Československa.
Zdroj: Shutterstock

Smaženky byly hvězdami českolovenských bufetů. Udělejte si je doma jako tenkrát

Dávno předtím, než se staly na území České republiky populární hot dogy a hamburgery, za delikátní rychlé občerstvení byly považovány smaženky. Tato socialistická pochoutka byla k dostání takřka v každém bufetu v těch větších i menších městech. Dnes ji ale nenajdeme takřka nikde. Naštěstí je až směšně jednoduchá na přípravu, a tak si ji můžete snadno a rychle připravit doma. 

Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, e15.cz

Když se řekne rychlé občerstvení, mnozí si okamžitě vybaví hranolky, hamburgery, hot dogy anebo kousek pizzy. Jenže během socialismu, kdy tyto nezdravé dobroty nebyly takřka vůbec k dostání (a mnozí je ani neznali), vypadal fast food docela jinak. Dominovaly mu nejrůznější polévky, kousek sekané s chlebem či rohlíkem, obložené chlebíčky a v neposlední řadě také smaženky. A právě na ty spousta lidí dodnes s láskou vzpomíná.

Originální smaženky

Příprava smaženky je naprosto jednoduchá, přesto je tento pokrm považován za absolutní legendu, která si získala srdce mnohých. Jde vlastně jen o vaječnou omeletu, která se položí na plátek čerstvého chleba a ozdobí se například kyselou okurkou a cibulí. Původní smaženka ale vypadala trochu jinak. 

Socialistická smaženka Základem smaženky je vaječná omeleta.  Zdroj: Shutterstock

Na chléb se totiž nepokládaly vaječné omelety, ale spíše sýrové karbanátky. Takové smaženky byly populární hlavně v 60. letech. Do rozkvrdlaných vajec se přimíchal nastrouhaný eidam, kmín, česnek, strouhanka a mléko. Z těsta se pak tvořily menší obdélníčky, které se smažily v oleji a podávaly se na chlebu. Proč přesně se nakonec od originálního receptu upustilo, není tak docela jasné. Podle některých za tím ovšem stál poměrně rychlý nárůst ceny sýru. 

Poctivá retro smaženka

Smaženku si ale mnozí v její původní podobě ani nepamatují a v paměti jim utkvěla hlavně ta s vaječnou omeletou. A pokud jste na ni právě dostali chuť, můžete si ji rychle připravit doma. Všechny ingredience máte určitě ve spíži. 

Na tři smaženky si rozklepněte do mísy 5 vajec a přidejte k nim 5 lžiček strouhanky. Osolte velkou špetkou soli, opepřete a přilijte 3 lžíce mléka nebo smetany. Všechno společně rozmíchejte. Na pánvi si rozehřejte asi 2 lžíce oleje a na něj nalijte jednu naběračku vaječné směsi. Omeletu osmažte z obou stran dozlatova. Ze směsi celkem usmažte tři omelety. 

Vezměte si tři plátky chleba a natřete je plnotučnou hořčicí. Napůl přehnuté omelety pak položte na chleby. Nakonec smaženky ozdobte cibulí, kyselými okurkami a také třeba rajčaty a nakládanými paprikami. A tato socialistická pochoutka je na světě, respektive na stole! 

Akční letáky