Pokud máte rádi pečené kuře a chcete, aby bylo co nejvíce šťavnaté, pak ho pečte na soli a uvidíte, že tak jste si na tomto jídle ještě nepochutnali. Pokud se bojíte, že bude kuře přesolené, jsou vaše obavy zcela zbytečné. Kuře si vezme jen tolik soli, kolik potřebuje a zbytek nasákne přebytečný tuk.
Jak připravit kuře na soli
Na přípravu kuřete na soli se podívejte ve videu:
Připravte si misku, do které nalijete trochu oleje a přidáte lžičku tymiánu, sladké papriky a trochu soli. Dále přímíchejte lžičku hořčice a dobře promíchejte.
Na plech vyložený pečicím papírem nasypejte kilo hrubé soli. Naporcované kuře o hmotnosti cca 1,5 kg pak na sůl položte a natřete připravenou směsí koření. Nešetřete, pěkně důkladně natřete každý záhyb. Vedle kuřete rozprostřete šest malých očištěných brambor ve slupce. Každou bramboru několikrát propíchněte vidličkou a také potřete směsí koření. Dvě rajčata nakrájejte na měsíčky a položte k bramborám na lůžko ze soli.
Skvělou přílohou je čerstvá nebo grilovaná zelenina
Kuře pečeme v předehřáté troubě na 190 °C asi hodinu až hodinu a půl, podle toho, jak je kuře velké. Kuře servírujte s čerstvým salátem nebo grilovanou zeleninou.
Pokud takto kuře připravíte a dodržíte i přílohy, půjde o velmi zdravé a dietní jídlo, na kterém si ale pochutnáte. Kuřecí maso je velmi zdravé, je totiž bohaté na minerály. Nejvíce pak na fosfor, hořčík, železo, vápník, draslík a selen. Také obsahuje vitamíny skupiny B. Mělo by tedy být nedílnou součástí vašeho jídelníčku.