Zdálo by se, že opéct kus masa v pánvi nepředstavuje žádnou vědu. Přesto příprava steaku patří do vyšší dívčí, nebo spíš vyšší kuchařské. Velkou roli hrají maličkosti, jako třeba jen teplota masa. Měli bychom ho vytáhnout z lednice už patnáct minut předtím, než ho vložíme na pánev, aby získalo pokojovou teplotu a bylo poddajnější.

Všimněte si, že Gordon Ramsay nešetří kořením. Jak sám říká, třetina koření se ztratí v oleji, na kterém steak opékáme, takže je nutné maso skutečně dobře nasolit a opepřit. Nezůstávejte přitom u mletých verzí, pracujte s čerstvě nadrcenou mořskou solí a drceným pepřem, jež masu dodají mnohem výraznější chuť.

Jak poznáte, že je steak správně propečený?

Pánev nejprve nechte na plotně rozpálit a teprve poté do ní vlijte olej. Jakmile se rozpálí, můžete na něj položit steak. Jestliže ho preferujete rare, jak ho má nejraději Ramsay, bude stačit ho opékat 3 minuty z každé strany. Pro středně propečené maso medium rare přidejte každé straně minutu navíc. Samozřejmě ale záleží také na tloušťce masa, takže ideální "propečenost" raději otestujte hmatem: rare steak bude stejně měkký jako střed vaší dlaně, zatímto medium rare bude klást mírný odpor podobně jako pahorek pod palcem.

Zdroj: Youtube

Triky pro šťavnatý steak dokonalé chuti

Aby si maso udrželo šťavnatost, určitě do něho během opékání nepíchejte vidličkou, ale obracejte ho s pomocí grilovacích kleští. Poprvé ho obraťte až poté, co se spodní strana zatáhne a získá barvu. Opravdu vyčkejte ty dvě tři minuty, jinak bude steak bledý a nevytvoří se na něm charakteristická krustička.

Do pánve můžete přidat čerstvé bylinky podle chuti. Gordon Ramsay aromatické druhy typu tymián a rozmarýna, někdy použije i česnek.

A nyní přichází šéfkuchařovo eso z rukávu: na poslední minutu opékání k masu přidejte několik "oříšků" másla. Nechte je na pánvi rozpustit a pěkně problublat a steak pak rozpuštěným máslem několikrát polijte. Rozdíl v chuti bude nezměrný! Nejspíš uznáte, že lepší steak jste ještě nejedli.

Stejně jako jsme nechali maso odpočinout před opékáním, musíme mu dopřát pár minut klidu i po vytažení z pánve. Šťáva se díky tomu nebude koncentrovat jen ve středu, ale rozlije se rovnoměrně po celém kusu masa.

Gordon Ramsay na závěr doporučuje krájet steak na plátky silné minimálně půl centimetru. Pokud by byly příliš tenké, přišli bychom o šťávu i chuť.