Studentský řízek
Zdroj: Shutterstock

Vylepšený studentský řízek: Gothaj v těstíčku si zamilujete

Studentský řízek rozhodně není určený jen pro studenty na kolejích, ale pro všechny, kdo touží po dobré a levné večeři. Oblíbený byl už v dobách socialismu, kdy se často připravoval v mnoha domácnostech namísto klasických kuřecích či vepřových řízků. A jeho popularita se dnes opět vrací.

Zdroje: YouTube.com, aazdravi.cz, recepty.cz

V dobách socialismus vznikla celá řada pokrmů, které dobře chutnaly, skvěle zasytily, a přitom stály jen pár korun. A často se skládaly z měkkých salámů, které nahrazovaly drahé maso. Jedním z takových jídel byl i studentský řízek, často nazývaný také socialistický řízek, jenž neobsahuje klasický kousek masa, nýbrž silný plátek salámu gothaj. 

Gothajský salám

Gothajský salám není žádnou neznámou a už desítky let je oblíbenou pochoutkou mnohých. Pochází ze Saska a velkou popularitu si v českých zemích získal hlavně během socialismu. Byl totiž poměrně kvalitní a překvapivě cenově dostupný. Častokrát se v kuchyni používal jako náhrada kuřecího či vepřového masa. Přidával se do těstovin, omáček, anebo se z něj připravoval takzvaný studentský řízek. 

Od 90. let minulého století, kdy se v České republice gothaj přestal vyrábět podle předepsané normy, jeho kvalita i popularita klesla. Stále je ale možné jej v supermarketech, a hlavně pak v řeznictvích zakoupit ve velmi dobré kvalitě, a to i za hezké peníze. A když už na něj narazíte, připravte si z něj geniální studentský řízek. 

Studentský řízek neboli gothaj v těstíčku

Studentský řízek Studentský řízek je rychlou a levnou alternativou klasického řízku.  Zdroj: Shutterstock

Na studentský řízek si připravte salám gothaj, který nakrájejte na několik stejně silných plátků. V ideálním případě by jednotlivé plátky měly být asi 1,5 centimetru silné. Následně máte dvě možnosti – buď plátky obalíte klasicky v trojobalu jako řízek a usmažíte, nebo je namočíte do těstíčka. Druhá varianta je pak mnohem jednodušší a rychlejší. 

Detailní postup, jak připravit studentský řízek, najdete ve videu:

Na těstíčko si rozkvrdlejte v misce 2 celá vejce a smíchejte je se 3 lžícemi hladké mouky. Těstíčko opravdu dobře rozmíchejte, aby v něm nebyly žádné hrudky. A pak už jen jednotlivé plátky salámu obalujte v těstíčku a hned smažte v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Studentský řízek podávejte s vařeným bramborem anebo bramborovou kaší. 

Pivní těstíčko

Klasické těstíčko z vajec a mouky můžete nahradit i například těstíčkem pivním. Obsahuje o něco více surovin, ale rozhodně stojí za to. Smíchejte 80 gramů hladké mouky s 1 lžicí hořčice, 100 mililitry světlého piva, 1 lžičkou majoránky, 1 vejcem, trochou pepře a špetkou soli. Případně do něj můžete přidat také lžičku mleté sladké papriky či trochu chilli. 2 utřenými stroužky česneku mu zase dodáte lahodnou česnekovou chuť. Fantazii se zkrátka meze nekladou a výsledek vás rozhodně potěší. 

Akční letáky