Tradiční šunkofleky jsou oblíbeným a rychlým obědem. Věděli jste však, že se jedná o variabilní pokrm, který si můžete vylepšit několika ingrediencemi? Takto šťavnaté jste je ještě nikdy předtím nejedli!
Zapečené flíčky mají svou dlouhou historii v Německu, avšak existují domněnky, že je jedli už i starověcí Římané. Abyste toto jídlo ozvláštnili a překvapili tak všechny okolo, můžete se vrhnout i na domácí těstoviny, které jsou velmi jednoduché. Máme pro vás ale i další tipy, se kterými dodáte šunkoflekům šmrnc a originální chuť!
Dvojité postupné zapékání
Jak na zapečené těstoviny se šunkovým kolenem uvidíte ve videu, kde je popsán každý krok:
Na pekáč šunkofleků budete potřebovat pět vajec, 100 ml mléka, 300 g uzeného masa, 400 g těstovin, sůl, pepř a olej. Nejdříve si uvařte těstoviny v osolené vodě s troškou oleje. Mezitím si nakrájejte vařené uzené maso nebo šunku na malé kostičky. Hotové těstoviny slijte a propláchněte studenou vodou. Do zapékací mísy vysypte veškeré těstoviny, které následně promíchejte s masem. Mísu vložte do předem vyhřáté trouby na 220 °C na 15 minut.
Dvojité neboli postupné zapékání zaručí šunkoflekům šťavnatost a žádné vysušení.
Během této doby si připravte vaječnou směs. Vejce s mlékem rozšlehejte, osolte a opepřete. Touto směsí po uplynulé době zalijte částečně zapečené šunkofleky. Zmírněte teplotu na 180 °C a už jen vyčkejte, dokud se šunkofleky nedopečou. Servírujte s kyselou okurkou nebo čerstvým salátem.
Přidejte nové ingredience
Do stávajícího receptu můžete přidat i další potraviny, které vám zajistí vylepšení stávající chuti. K těstovinám a masu přidejte hrášek, kukuřici či jinou zeleninu, kterou máte rádi. Vyzkoušet můžete také osvědčenou kombinaci osmahnuté slaniny s cibulí, které kombinací chutí nikdy nezklamou. Na závěr posypte šunkofleky kvalitním sýrem, třeba goudou. Krásně se rozpeče a s výsledkem budete spokojení!
Zapečené těstoviny můžete doplnit i brokolicí.
Domácí těstoviny raz dva
Domácí těstoviny se s kupovanými nedají vůbec srovnávat. Zkusit si je můžete i vy! Sami poznáte, jak je postup snadný. Z hrnku hrubé mouky, tří lžic vody, jednoho vejce a soli vytvořte těsto, které na vále krásně propracujte. Poté posypte vál trochou mouky a vytvořte z těsta tenký plát. Následně ho opatrně přendejte na utěrku, kde těsto ponechte na teplém suchém místě zaschnout. Až bude uschlé, postačí ho už jen nakrájet na malé kostičky, které uvaříte stejně jako klasické kupované těstoviny. Po 10 minutách vaření můžete flíčky ochutnat a zjistit, že jsou opravdu lahodné.
Zdroje: vareni.cz, jsmekocky.cz