Zdroje: YouTube.com, toprecepty.cz, mimibazar.cz

Dávno předtím, než se staly populárními nejrůznější hummusy, pomazánky ze sušených rajčat, oliv anebo třeba čočky, se na chléb mazaly pochoutkové saláty či legendární šunková pěna. Ta bývala k dostání takřka v každém větším i menším lahůdkářství a mnozí na ni nedali dopustit. V době, kdy ale přestaly platit nejrůznější potravinářské normy, se její složení zásadně změnilo a dnes ji mnozí vůbec nekupují a na její pověstnou chuť už takřka zapomněli.

Pomazánka na chleba, chlebíčky i jednohubky

V dobách socialismu nebyla šunková pěna jen svačinovou pochoutkou, ale také oblíbenou pomazánkou na chlebíčky a jednohubky podávané na večírcích pro vyšší společnost. Chutnala prostě skvěle, nebyla nijak složitá na přípravu a nebyla ani finančně náročná. Obsahovala jen poctivé a nešizené ingredience, a to jak ta doma připravená, tak ta zakoupená v obchodě. Existovala totiž norma číslo 50187, kterou se při výrobě šunkové pěny musely všechny podniky řídit.

Šunková pěna z pomazánkového másla

Po sametové revoluci a osvobození výrobců od dodržování norem ale získala zcela jinou podobu. Začaly se do ní přidávat věci, které do ní zkrátka nepatří, a i v domácích podmínkách si lidé recept upravovali k obrazu svému. Někdo do něj zakomponoval pomazánkové máslo, jiní zase žervé, majonézu anebo hořčici. Víte ale, jak má šunková pěna správně vypadat?

Původní recept na šunkovou pěnu

Zdroj: Youtube

Na poctivou šunkovou pěnu si vystačíte jen s několika málo surovinami. V první řadě budete potřebovat 300 gramů dušené šunky s vysokým obsahem masa. Šunku si nakrájejte na menší kostičky a poté ji v mixéru rozmixujte. Šunku si dejte prozatím stranou a do větší mísy dejte 190 gramů změklého másla, 2 gramy soli, 1 gram mletého pepře a 2 gramy mleté sladké papriky. Máslo společně s kořením vyšlehejte tak, aby se všechny chutě dobře propojily, a pak do mísy přidejte také nasekanou šunku. Tu nejdříve spojte s máslem a pak za stálého šlehání do mísy postupně přilévejte 200 gramů 12% smetany ke šlehání. Všechno dohromady šlehejte minimálně 8 minut, aby byla šunková pěna skutečně nadýchaná.

Hotovou šunkovou pěnu přendejte do uzavíratelné nádoby a dejte ji před konzumací minimálně na 2 hodiny vychladit do lednice. A pak už si jen ukrojte krajíc čerstvého chleba, natřete jej šunkovou pěnou, ozdobte bylinkami a vychutnávejte.