Nejlepší jsou čerstvé, ale i sušené chutnají

Čerstvě utržené švestky jsou výjimečně dobré, ale to i jiné druhy ovoce. Pokud se vám letos urodily švestky, možná přemýšlíte o jejich zpracování. Můžete je mrazit i uvařit povidla, ale vynikající jsou sušené. Nejen že je vhodně a ekonomicky konzervujete, ale pokud dodržíte během sušení vhodnou nízkou teplotu, pak si švestky uchovají i svoje skvělé nutriční hodnoty.

I sušené švestky jsou zdravé

Švestky jsou sladké plody slivoně, jež jsou bohaté na vitamíny skupiny B, ale také na vitaminy A, C, D i E. Jsou také plné minerálů jako hořčík, kobalt, selen, fosfor, zinek, železo, vápník či měď. Díky svému složení pozitivně ovlivňují činnost srdce a obranyschopnost těla, podporují zdraví a růst vlasů, nehtů i kostí. Švestky jsou také známé pro svoje projímavé schopnosti, a protože jsou sladké, dají se vhodně zařadit do diety dětem i dospělým, kterým pomohou se zažíváním.

Na co dávat pozor při sušení švestek

Sušení švestek není nijak náročné a obvykle je k němu zapotřebí sušička nebo trouba, kde můžete nastavit nízkou teplotu zahřívání. Sušení je časově náročné, ale to platí i pro ostatní ovoce. Udržování nízké teploty zaručí kvalitně usušené plody se zachováním nutričních hodnot. U švestek si dejte pozor na teplotu také proto, že by se začala šťáva připékat a hořknout.

Udělejte si vlastní sušené švestky

Švestky očistěte a opláchněte vroucí vodou, případně je můžete blanšírovat v horké vodě. Důvodem je omytí povlaku, který by bránil kvalitnímu vysoušení. Následně švestky osušte utěrkou a vypeckujte. V sušičce nebo troubě na pečicím papíru sušte na 50 až 60 °C. Sušíme ve dvou fázích. První by měla trvat zhruba 4 hodiny za teploty okolo 50 stupňů, následně necháme ovoce vychladnout a znova sušíme dvě až tři hodiny na 60 až 65 °C. Dobře vysušené ovoce je pružné, ale při zmáčknutí nebo skusu z něj už nevytéká žádná šťáva. Skladování je vhodné v dobře uzavíratelné nádobě na tmavém a suchém místě, případně v mrazáku.

Zdroje: https://www.nasezahrada.com, https://www.kaloricketabulky.cz