Zdroje: pisnicky-akordy.cz, www.toprecepty.cz

„Zhubla, zhubla, zhubla Nina, potom přišla bublanina, bublaninu s třešněma Nina ráda děsně má." To zpívají Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř v oblíbené písničce Zhubla Nina. Bublanina k nedělní kávě nebo na pondělní snídani jednoduše patří. Vždyť i paní Mráčková ve slavné komedii Jak utopit doktora Mráčka vykouzlila z pytlíku s ušima a sladkého ovoce legendární sladkou tečku.

Bublanina

Bublanina je třená buchta, která se nejčastěji připravuje s třešněmi. Oblíbená je však také s rybízem, švestkami, jahodami nebo borůvkami. Svůj název získala díky tomu, že těsto při pečení probublává, obklopí ovoce a vytvoří nadýchanou strukturu. Bublaninu zvládnou i začínající hospodyňky. Jen by si měly dát pozor, aby byly třešně dobře vypeckované. Pokud máte větší ovoce, můžete je lehce obalit v mouce. Zabráníte jim, aby díky své váze klesly na dno.

Jak udělat třešňovou bublaninu

Třešňová bublanina se většinou peče na plechu. Podíl ovoce a těsta je tak vyvážený.

Na jeden plech budete potřebovat:

2,5 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku rozpuštěného másla, 3 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1,5 hrnku mléka, 1 kypřící prášek, kůru z 1/2 citronu, špetku soli a vypeckované třešně

Třešňová bublanina postup

Začněte nejdůležitějším krokem. Celá vejce vyšlehejte s máslem a mlékem. Můžete použít ruční šlehač nebo metličku. Měla by vám vzniknout světle žlutá nadýchaná pěna. V druhé misce smíchejte mouku, cukr, kypřící prášek, kůru z citronu a sůl. Do suché směsi opatrně přilijte vyšlehaná vejce s máslem a mlékem a zamíchejte, aby se obě dvě části dokonale propojily a těsto bylo bez hrudek. Pak ho stačí nalít na plech vymazaný máslem a posypaný moukou nebo vyložený pečícím papírem. Na povrch položte třešně a plech vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte dozlatova cca 25 minut.