Kdo by nemiloval třešně, které právě teď zdobí červenou barvou aleje po celé naší zemi. Třešně jsou sezónní ovoce, které se nedá skladovat a musí se buď hned sníst nebo zpracovat. Co takhle si upéct bublaninu, uvařit ovocné knedlíky nebo třeba udělat skvělou marmeládu s čokoládou.

Třešně jsou velmi zdravé a chutné ovoce. Působí jako antioxidanty, které nejen že mají pozitivní účinky na lidské tělo a tlumí bolest, ale jsou také prospěšné pro naše cévy a srdce. Léčí cukrovku, snižují cholesterol a chrání tělo před rakovinovým bujením.

Nízký obsah pektinů ovlivňuje hustotu marmelády

Při přípravě marmelády mějte na paměti, že třešně obsahují nízký obsah pektinů a aby tedy marmeláda z nich byla hustá, je nutné použít želírovací cukr nebo přidat jiné ovoce, díky kterému získá tu správnou konzistenci. Ideální je černý a červený rybíz.

Další variantou dokonalé marmelády je ta s čokoládou. Pokud tedy milujete třešně a čokoládu, pak to zkombinujte, chuť je totiž dokonalá. Vyzkoušejte ji na palačinkách nebo čerstvém chlebu s máslem.

Recept na domácí třešňovou marmeládu s čokoládou

Suroviny:

třešně 1 kg

cukr 1/2 kg

griotka 5 lžiček

gelfix

hořká čokoláda

Postup:

Dobře omyté třešně vypeckujeme, rozmixujeme a přidáme Gelfix rozmíchaný s trochou cukru. Přivedeme k varu, přidáme zbytek cukru a čokoládu a povaříme 5 minut. Odstavíme, přidáme griotku a plníme do vyhřátých sklenic. Zavíčkujeme a necháme do druhého dne chladnout postavené na víčku.

Zdroj: www.jakvkuchyni.cz, www.living.iprima.cz, www.sport.cz