Zdroje: www.recepty.cz, www.toprecepty.cz

Nepřekonatelná vepřovka

Proč konzervovat vepřové maso? Důvodů je spousta. Nejenže je to chutný způsob přípravy i tučnějšího masa, ale je to také možnost konzumovat takové maso za studena i uchovat jej na později bez nutnosti mražení.

Maso lze zavařit mnoha způsoby. Syrové maso můžete sterilizovat nebo naopak zavařit vepřové pečené či připravené v pomalém hrnci nebo papiňáku. Zatímco pomalý hrnec či pečení v troubě nabízí také jiné chutě díky pečení, papiňák je zase rychlý a ušetří na energiích. Záleží jen na vás, který recept vám vyhovuje. Představme si tři z mnoha různých způsobů zpracování.

Vepřovka čili konzervované maso

Sterilizování čerstvého masa začněte nakrájením bůčku či plecka na zhruba dvoucentimetrové kostičky. Na každé jedno kilo masa použijte 15 g soli. To do masa vmíchejte, nechejte zhruba dvě hodiny odpočinout a plňte do čistých zavařovacích sklenic. Maso nesmí dosahovat hrdla, plňte maximálně 3 cm pod okraj. Sklenice uzavřete a připravte se na jejich dvojí sterilizaci. Prvně zavařujte 2 hodiny na 100 °C a následující den hodinu a půl opět na 100 °C. Zavařené maso vydrží jeden rok, ideálně jej uskladněte na chladném místě třeba ve sklepě.

Udělejte vepřovku rychle v tlakovém hrnci

Vepřovka v papiňáku nenabízí jen maso samotné, ale i nějaké chutě navíc. Připravuje se v rychlovarném hrnci v zeleninovém vývaru a ochucené rozmarýnem. Pokud nemáte tučné maso, k libovějším kouskům přidejte sádlo. Na každé kilo libovějšího masa budete potřebovat 110 g sádla, 100 ml zeleninového vývaru, půl lžíce soli a snítku rozmarýnu.

V hrnci rozpusťte sádlo, přidejte maso nakrájené na kostičky, vývar, sůl i rozmarýn. Vše promíchejte a nechejte vařit čtvrt hodiny. Počkejte, až půjde tlakový hrnec otevřít, promíchejte, a ještě jednou dejte vařit na čtvrt hodiny, vypněte ohřev, ale nechejte maso ještě na plotně dojít. Otevřete hrnec, vyhoďte snítku rozmarýnu a maso pomačkejte šťouchadlem nebo nahrubo natrhejte vidličkami. Ještě horkou směsí naplňte sklenice a uzavřete, skladujte na chladném místě.

Výpek udělá z vepřovky lahůdku

Recept na pomazánku z pečeného vepřového se hodí znát. Třeba jej rádi využijete už při první příležitosti. Tento recept není o vaření, ale dochucení upečeného vepřového. Na každé jedno kilo pečeného masa budete potřebovat 3 lžíce hořčice, 2 cibule, dva utřené nebo prolisované stroužky česneku, výpek z masa nebo sádlo a podle chuti mletého pepře.

Pomazánku vyrobíte umletím masa ve strojku nebo sekáčku. Do masové směsi přidejte najemno nakrájenou cibuli, hořčici a česnek. Dobře vše promíchejte, než přidáte rozpuštěné sádlo nebo ještě lépe výpek.
Směsí naplňte sklenice a uchovejte v chladu. Pomazánku namazanou na čerstvý chléb či jiné pečivo můžete posypat nasekanou jarní cibulkou, hodí se i na jemné kolečka nakrájená obyčejná cibule nebo kyselá okurka.

Související články