Sázená vejce nebo také volská oka jsou poměrně jednoduchá na přípravu, proto se očekává, že je zvládnete dokonale. Připravte si tedy širokou plochou vařečku nebo špachtli, abyste mohli dobře manipulovat při jejich přípravě.

Pokud chcete žloutek pevný, ale uvnitř měkký, vajíčko určitě při smažení obraťte. Pokud chcete žloutek tekutý, obracet ho nemusíte. Každopádně však použijte pokličku a nepřilnavou pánev. Tu je důležité potřít tukem, zahřát a vyklepnout na ni vajíčko.

Dejte si pozor na porušení žloutku

Dávejte si velký pozor, aby se neporušil žloutek, to je při této technice nejdůležitější. Bílek musí mít také dost místa, aby se mohl roztéct do stran. Poté vajíčko přiklopte pokličkou a opékejte tak dlouho, než bílek ztuhne a okraje budou křupavé.

Pokud nemáte pokličku, stáhněte plamen, pánvičku nakloňte a přelévejte volské oko tukem. Díky tomu se bílek udělá i shora a žloutek zůstane měkký. Před podáváním osolte a opepřete.

Většina strávníků preferuje, aby zůstal žloutek tekutý. Pokud však volské oko chcete dát mezi dva chleby, udělejte žloutek propečenější. Dejte ale pozor, ať není připálený. Pokud chcete, aby se volské oko nerozjelo, je skvělou volbou ho připravovat v kroužku od velké cibule. Ta mu dodá pikantní chuť a mezi chleby se pak bude jednat o lahodnou a sytou svačinu.

Pojďte si společně s námi připravit tři varianty volského oka

Volské oko se slaninou

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 lžička másla
  • 4 plátky slaniny
  • sůl, pepř

Postup:

Pánev rozehřejeme a na máslo dáme smažit 2 vejce. Po minutce přidáme proužky slaniny. Pánev nezakrýváme a jakmile bílek chytá po okrajích zlatavý nádech, vejce i slaniny podebereme a okamžitě podáváme. Servírujeme s pečivem a čerstvou zeleninou.

Volské oko se šunkou

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 1 lžíce másla
  • 2 větší a silnější plátky šunky
  • sůl, pepř

Popis:

Volské oko můžeme jednoduše šunkou překrýt, ale lépe vypadá, pokud osmahneme šunku a připravíme ji na talíř. Pak na pánvi osmahneme vejce na másle, ke konci osolíme a opepříme. Vejce vyjmeme dříve, než bílek začne měnit barvu. Servírujeme navrch šunky, nejlépe s celozrnným pečivem a zeleninou.

Volské oko v chlebu

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 4 krajíce chleba nebo 4 plátky toustového chleba
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • pažitka
  • sůl, pepř

Postup:

Uprostřed všech 4 krajíců vyřízneme kolečko velké asi jako žloutek. Vždy jednu stranu krajíce namažeme máslem a na máslo ještě pomazánkovým máslem s pažitkou. Krajíce přitiskneme namazanými stranami k sobě, vzniknou tedy jakési 2 sendviče s dírou. Rozehřejeme trochu másla na pánvi a vložíme sendviče. Po minutce zalijeme díru v každém sendviči jedním vejcem. Stáhneme oheň a smažíme z obou stran, dokud se žloutek nepřetáhne zlatavou pevnější vrstvou. Servírujeme se zeleninou.

Zdroje: www.az-recepty.cz, www.recepty.blesk.cz, www.wikihow.cz