Avokádo je plodem stromu hruškovec přelahodný a řadí se mezi superpotraviny. Stále častěji se stává součástí našeho jídelníčku, protože je nejen chutné, ale i velmi zdravé. Stejně tak se hodí do pestré škály slaných i sladkých receptů.
Drobnou nevýhodou je, že poměrně rychle dozrává a hnědne. Obzvlášť, když se dužina dostane do styku s okolním vzduchem, protože poměrně rychle oxiduje. Velice snadno však můžete k jeho delšímu uchování využít osvědčený trik, který udrží avokádu nejen svěží barvu, ale i náležitou chuť a konzistenci.
Chcete znát nejlepší způsob, jak zabránit zhnědnutí avokáda? Podívejte se na YouTube video na kanálu Beliani:
Na výběru záleží
Když si avokádo domů pořizujete, zvažte vždy fakt, kdy ho hodláte opravdu spotřebovat. V případě, že ho použijete až za pár dní, upřednostněte zralejší a tvrdší plody.
Dozrát je budete moci nechat při pokojové teplotě, ale vždy mimo přímé sluneční paprsky. Průběžně kontrolujte požadovanou zralost, celý proces bude probíhat zhruba 3 až 4 dny, pak se ovoce může začít kazit.
Trik, který udrží avokádo dlouho ve formě
Pokud chcete koupené avokádo uchovat na opravdu delší dobu, tak z něj doma vyjměte pecku a náležitě ho celé oloupejte. Dužinu pokrájejte na silnější plátky a vložte je do misky s vodou a vložte do lednice. Avokádo lze také umístit do vzduchotěsného uzavíratelného sáčku.
Celé avokádo nepatří do lednice
V případě, že chcete uchovávat avokádo neporušené, do lednice jej raději nedávejte. Pokud se však k tomuto kroku rozhodnete, uložte ho vždy do přihrádky pro zeleninu. Teplota v jeho okolí by totiž neměla klesnout pod 10 stupňů Celsia.
Použijte citron
Pozitivní vliv na prodloužení trvanlivosti avokáda a jeho svěží zelené barvy má i citron. Koupené avokádo i ve slupce rozřízněte na dvě poloviny a dužinu pokapejte citronovou šťávou. Pak ovoce uložte do plastové uzavíratelné krabičky.
Pomůže i cibule
Využít můžete i konzervačních účinků cibule. Oloupanou ji pokrájejte na plátky, kterými vyložte krabičku. Na něm pak uložte avokádo, a to rozřízlou stranou k cibuli.