Zdroj: www.prozeny.cz, www.varimesmarcelou.cz, www.prostreno.cz

Doba je dnes velmi rychlá a není možné se vždy dostavit domů, třeba ke společné večeři, včas. Právě v tuto chvíli nastává okamžik, kdy je potřeba uchovat potraviny co nejdéle teplé.

Hlavní roli dnes hrají brambory

Chuť vařených nebo pečených brambor je nenapodobitelná! A s trochou fantazie z nich vyrobíte velice lahodné a na přípravu jednoduché pokrmy. Dají se pokládat za základní surovinu české kuchyně. Používají se nejen jako příloha, ale často i jako hlavní surovina. Hodí se do polévek, a vzhledem k své chuťové neutrálnosti se často vyskytují i ve sladkých pokrmech.

Obsahují nespočet důležitých látek

Brambory jsou jedním z nejčastějších zdrojů potravy na celém světě, a kromě toho obsahují i příhodní látky, které přispívají k dobrému zdraví. Obsahují zejména vodu a škroby (polysacharidy), které přes relativně nízkou kalorickou hodnotu rychle zasytí, jsou lehce stravitelné, nenadýmají a snižují kyselost žaludku. Jejich další významnou složkou jsou bílkoviny, sice jich mají jen kolem 2 %, avšak patří k těm nejkvalitnějším!

A hlavně jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku, hořčíku, železa, zinku, manganu, jódu, selenu, kyseliny listové, vitamínu K. Prostě mazec! Aby toho nebylo málo, mají i výborné antioxidační schopnosti. Netočí se vám už z toho hlava? Jsou tu totiž i další skvělé vlastnosti. Brambory také příznivě ovlivňují dobré trávení, skvěle snižují hladinu cholesterolu, posilují zdraví srdce a ovlivňují hladinu inzulínu. No prostě je toho mnoho!

Jak uchovat v bramborách všechny blahodárné živiny a neničit je zbytečně dalším ohříváním? Máme pro vás pár užitečných tipů.

Ten první ověřily už naše babičky. Je jednoduchý a léty prověřený. Stačí hrnec či mísu s bramborami pečlivě zabalit do jedné nebo více utěrek a šup s ním do peřin či pod teplou deku. Pokrm tak vydrží teplý po maximálně dlouhou dobu.

Modernější způsoby

Sporák na nízkou teplotu

Je to zcela prosté a jednoduché. Prostě spusťte ohřevnou plotýnku jen na velice nízkou teplotu a brambory jen tak nahřívejte, než budete mít hotové hlavní jídlo. Současně průběžně promíchávejte a kontrolujete. V případě, že potřebujete dobrotu z brambor udržet teplou delší časový úsek, pak nezbývá než přidat trošku másla, olivového oleje nebo smetany a ohřát ještě jednou v dalším hrnci.

Nezapomeňte na vyhřátou troubu

Dalším tipem je vložení hotových brambor do předehřáté trouby, a to opět na nízkou teplotu, aby nevyschly či se nespálily. Můžete jejich povrch poklást máslem nebo opět lehce pokapat olivovým olejem a třeba i zasypat bylinkami.

Hrnec s vodou

Pomůže vám také obyčejná miska s horkou vodou. Uvařenou bramborovou laskominu i s hrncem vložte právě do ní a každých 10–15 minut promíchejte, aby se teplo rovnoměrně dostávalo do každého místa připraveného jídla. Prostě taková malá vodní lázeň!

Zateplovací souprava jako na hory

V tomto případě si můžete zahrát na módního guru! Brambory nechte stát v hrnci na vypnuté ještě lehce teplé plotýnce, hrnec zakryjte doléhající poklicí a tu obalte alobalem tak, aby žádnou skulinkou neuniklo ani trošku tepla. A nastává moment, kdy můžete pustit svou fantazii na špacír. Buď vrchní část nádoby s alobalovou čepicí zakryjte několika utěrkami, teplým menším ručníkem nebo i menší zateplovací dečkou. Fantazii se meze nekladou! Hlavně, ať brambory nevychladnou…