Zdroj: www.nejrecept.cz, magazin.recepty.cz
Představa domácnosti, kde je neustále navařeno a napečeno, lahodí asi nám všem. Ovšem ne vždy je možné tomuto ideálu dostát. Tlak zaměstnání a spousty jiných povinností odsouvá přípravu výtečných (a pracných) moučníků poněkud do pozadí. Naštěstí z této situace existuje cesta ven – i v dnešní době je možné při všech pracovních závazcích dostát i ideálu prvorepublikové hospodyňky, která má po obědě připravený sladký dezert. Řešením jsou chutné a efektní moučníky, jejichž přípravou nestrávíte celý den. Přinášíme tradiční recept na bábovku, kterou předkládaly svým rodinám už naše babičky. Vypadá krásně, ještě lépe chutná, a navíc její příprava zabere skutečně minimum času. Ostatně, vyzkoušejte.
Rychlá a dokonalá bábovka podle našich babiček
Tenhle výborný, vláčný moučník rozhodně není náročný na suroviny. Budete potřebovat pouze:
3 vejce, 200 g krupicového cukru, 2 balení vanilkového cukru (zde můžete uzpůsobit množství své chuti), 250 ml oleje, 375 ml mléka, 450 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 15 g kakaa
Pokud máte všechny suroviny, pak stačí už jen necelá desítka snadných kroků.
- Vejce a mléko si vyndejte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu.
- Vejce rozmíchejte a spolu s cukrem utřete do pěny, přidejte i vanilkový cukr. Postupně do směsi přidejte olej, mléko a nakonec mouku, kterou předem prosejte přes jemné síto a smíchejte s práškem do pečiva.
- Kakao smíchejte s lžící mléka, z těsta odeberte polovinu a tu promíchejte s touto kakaovou přísadou.
- Formu vymažte olejem nebo kouskem másla a vysypte nejlépe hrubou moukou.
- Do formy potom střídavě nalévejte vrstvy světlého i kakaového těsta.
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 ° zhruba 45 až 50 minut.
- Upečení zkontrolujete špejlí – píchněte špejlí do těsta, a pokud je špejle po vyjmutí suchá, nelepí se na ni těsto, je hotovo.
- Bábovku nechte trochu vychladnout a až pak opatrně vyklopte.
- Poté ještě můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Spokojenost strávníků jak po chuťové, tak vizuální stránce je zaručena. Dobrou chuť!