Upečte si jednoduchou bábovku našich babiček
Zdroj: Kaca Skokanova / Shutterstock.com

Jak pekly bábovku naše babičky: Je vynikající, levná, rychlá a zvládne ji i dítě

Mít upečeno – tohle úsloví je pro nás synonymem spořádaného, útulného domova. Ale realita života je někdy poněkud náročnější a v koloběhu zaměstnání, školní přípravy s dětmi a domácích nezbytností se na pečení zkrátka nedostává. Přesto mít alespoň na víkend připravený domácí moučník není vůbec špatné. Přinášíme řešení i pro ty, kdo nemají zrovna času nazbyt.

Zdroj: www.nejrecept.czmagazin.recepty.cz

Představa domácnosti, kde je neustále navařeno a napečeno, lahodí asi nám všem. Ovšem ne vždy je možné tomuto ideálu dostát. Tlak zaměstnání a spousty jiných povinností odsouvá přípravu výtečných (a pracných) moučníků poněkud do pozadí. Naštěstí z této situace existuje cesta ven – i v dnešní době je možné při všech pracovních závazcích dostát i ideálu prvorepublikové hospodyňky, která má po obědě připravený sladký dezert. Řešením jsou chutné a efektní moučníky, jejichž přípravou nestrávíte celý den. Přinášíme tradiční recept na bábovku, kterou předkládaly svým rodinám už naše babičky. Vypadá krásně, ještě lépe chutná, a navíc její příprava zabere skutečně minimum času. Ostatně, vyzkoušejte.

Bábovka patří k rychlým a levným moučníkům. Přinášíme tradiční recept na bábovku, kterou předkládaly svým rodinám už naše babičky Zdroj: Shutterstock.com

Rychlá a dokonalá bábovka podle našich babiček

Tenhle výborný, vláčný moučník rozhodně není náročný na suroviny. Budete potřebovat pouze:

3 vejce, 200 g krupicového cukru, 2 balení vanilkového cukru (zde můžete uzpůsobit množství své chuti), 250 ml oleje, 375 ml mléka, 450 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 15 g kakaa

Pokud máte všechny suroviny, pak stačí už jen necelá desítka snadných kroků.

  1. Vejce a mléko si vyndejte z lednice předem, aby měly pokojovou teplotu.
  2. Vejce rozmíchejte a spolu s cukrem utřete do pěny, přidejte i vanilkový cukr. Postupně do směsi přidejte olej, mléko a nakonec mouku, kterou předem prosejte přes jemné síto a smíchejte s práškem do pečiva.
  3. Kakao smíchejte s lžící mléka, z těsta odeberte polovinu a tu promíchejte s touto kakaovou přísadou.
  4. Formu vymažte olejem nebo kouskem másla a vysypte nejlépe hrubou moukou.
  5. Do formy potom střídavě nalévejte vrstvy světlého i kakaového těsta.
  6. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 ° zhruba 45 až 50 minut.
  7. Upečení zkontrolujete špejlí – píchněte špejlí do těsta, a pokud je špejle po vyjmutí suchá, nelepí se na ni těsto, je hotovo.
  8. Bábovku nechte trochu vychladnout a až pak opatrně vyklopte.
  9. Poté ještě můžete pocukrovat moučkovým cukrem.

Bábovku z formy vyklápíme velmi opatrně. Bábovku z formy vyklápíme velmi opatrně. Zdroj: stoica ionela / Shutterstock.com

Spokojenost strávníků jak po chuťové, tak vizuální stránce je zaručena. Dobrou chuť!

Akční letáky