Desítky let se hlízy brambor považovaly v Evropě jen za léčivou potravinu. Poté se dostaly na královský stůl francouzského krále Ludvíka XIII a rychle zdomácněly především u vyšší vrstvy a mnichů. Nedůvěra u chudších vrstev byla prolomena až hladomorem v 70. letech 18. století. Lidé zjistili, že jsou brambory oproti obilí odolnější, a tak se začaly pěstovat ve velkém. (Zdroj: www.idnes.cz) Není tedy divu, že se v naší kuchyni bez brambor téměř neobejdeme. Ať už je připravujeme vařené, smažené nebo pečené.

Nejlepší pečené brambory

Postup:

Brambory typu B oloupejte, přepulte a každou polovinu nakrájejte na třetiny. Vložte je do vody a nechte vyluhovat přebytečný škrob. Vodu slijte a ještě je propláchněte pod tekoucí vodou v sítku. Nejlépe dvakrát. Nyní je vložte do vařící vody a vařte je 6 minut. Brambory zbavte po uvaření přebytečné vody. Nyní si předehřejte troubu na 200 °C. Vložte do pekáče pět lžic másla a nechte ho 4 minuty v troubě rozpustit. Nyní nasypte brambory do pekáče a opepřete, osolte, přidejte sušený česnek a pořádně zamíchejte. Můžete přidat také bylinky jako rozmarýn nebo provensálské koření. Brambory pečte 40 minut. V polovině času je promíchejte.

Zdroj: Youtube

Na co si dát pozor

  • Pokud máte domácí brambory, které obsahují více škrobu, klidně je propláchněte vícekrát. Budou křupavější.
  • Brambory vařte opravdu pouze 6 minut, ve středu budou ještě tvrdší, na okrajích měkké. V troubě se vám potom nerozmačkají.
  • Do pekáče nedávejte pečící papír, mohl by se roztrhat.
  • Pokud vaše trouba peče nerovnoměrně, po dvaceti minutách pekáč obraťte. Horkovzdušný mód by mohl brambory vysušit.