Proč Honzovy máma napekla buchty?

Proč si vlastně Honza sbalil do ranečku buchty? No, to je jednoduché. Různé obměny buchet najdete i u našich přeshraničních sousedů. Nebo, co říkáte na anglické „Cornish pasties“, tedy upečené chlebové kapsy s náplní z masa a zeleniny, které manželky pekly pro horníky. Všechno toto pečivo má něco společného. Jednoduše ho lze zabalit a sníst mimo domov. Není potřeba jej dělit nebo krájet, nádivka je uvnitř a nevytéká. Prostě ideální na cesty!

České buchty podle babiččiny kuchařky

„Kuchařku naší vesnice“ moje babička dostala, když se vdávala a vařila podle ní celá léta. A později z ním čerpala máma i já, když jsem začínala s vařením. Recepty, kde všechny ingredience naházíte do kuchyňského robota a za ideální teploty vám je vypracuje, si určitě dokážete najít. Jaký je ale původní recept? V babiččině kuchařce na straně 380 je to recept na „kynuté těsto tužší“ a hospodyňka má na výběr, zda zvolí těsto jednoduché nebo jemné. Postup a zpracování jsou stejné.

Jednoduché nebo jemné těsto na buchty?

Dnes bychom spíš řekli „dražší nebo levnější“. Posuďte sami.
Na jednoduché těsto budete potřebovat: 1 kg polohrubé mouky nebo na polovinu smíchaná hladká a hrubá, 10 dkg tuku, 8 dkg cukru, 1 až 2 žloutky, 4 dkg droždí, necelé ¾ l mléka, citronová kůra, lžička soli.
Těsto jemné, tedy dražší má všeho víc a seznam ingrediencí vypadá takto: 1 kg polohrubé mouky nebo na polovinu smíchané, 15 dkg cukru, 3 až 4 žloutky, 5 g droždí, více než ½ l mléka, citronová kůra, vanilka, lžička soli. A navrch na promaštění buchet do pekáče 10 až 15 dkg tuku.

Jak vypracovat těsto na české buchty

I když někteří tvrdí, že rukama a s láskou vypracované těsto je lepší než to bez práce připravené kuchyňským robotem, uznávám, že kvalitní ruční vypracování je zdlouhavé, potřebujete na něj dobrou mísu i vařečku a na konci budete cítit ruce. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, držte se postupu. Začněte tím, že si ohřejete trochu mléka a rozmícháte v něm část cukru s rozdrobeným droždím. Pod utěrkou nechejte na teplém místě vzejít a až potom se pusťte do pečení. Mouku prosejte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do důlku napřed vložte žloutky a tenkým pramínkem přilévejte kvásek, který hned vtírejte vařečkou do žloutků. Poté přidejte ostatní ingredience včetně rozpuštěného másla. Zapracujte vše do mouky tak, že budete vařečkou od škrabávat těsto z krajů mísy a pomaličku ji otáčet. Vznikne vám bochníček vláčného těsta, který už se nebude lepit. Nechejte jej na teplém místě vykynout až do zdvojnásobení velikosti.

A jak se buchty plní?

Čím je budete plnit, je na vás. Tradičně to bývají povidla, maková nebo tvarohová nádivka. V okamžiku, kdy je těsto nakynuté, můžete začít s odkrajováním pomoučněnou lžicí. Z 1 kg mouky budete mít dva velké pekáče buchet, což je 40 až 50 kusů. Každý kousek naplňte a dobře uzavřete. Na vymazaný pekáč se pokládají stisknutými okraji dolů a buchty je potřeba promazávat i mezi sebou, aby se nespojili v celistvou hmotu. Nelepte je jednu na druhou, nechejte jim prostor, protože ještě opět nakynou během pečení. Pečeme na 170 stupňů Celsia, půl až třičtvrtě hodiny.
Zabalte do puntíkovaného šátku a vydejte se směr princezna a půl království.

Zdroj:

Kuchařka naší vesnice, Dr. Marie Hrubá, František Raboch a kol., Státní zemědělské nakladatelství v Praze, 1965