Zdroje: www.chlebnasvezdejsi.cz, www.zeny.cz, www.maskrtnica.cz, www.cuketka.cz

„...Tajemství je samo pečení, to, co se z toho měkkého a bledého těsta stane v peci; ježíšmarjá, když pak vyndáte takový zlatý a brunátný pecen a on voní, že ani male dítě nemůže skvostněji vonět, to je takový div...," píše spisovatel Karel Čapek ve své knize Povídky z druhé kapsy. A má pravdu. Kdo by nemilovat vůni čerstvého pečiva?

Na lahodný chleba nepotřebujete ani kvásek, ani ošatku. Nemusíte si ani kupovat domácí pekárnu. Jednoduše si vystačíte s tím, co máte v kuchyni. Jakmile zjistíte, že vás pečení baví, můžete si další výbavu koupit a v mezičase si vypěstovat i svůj vlastní domácí kvásek.

Pečení chleba není závod

Proces přípravy a pečení chleba se často přirovnává k životu samotnému. Aby se z obyčejných ingrediencí vytvořil voňavý pecen, je třeba dostatek času a střídání práce v podobě hnětení a klidu - kynutí. Pokud jste však nikdy těsto nehnětli nebo jste kynuté pečivo nepekli, zkuste tento proces delegovat. Nemusíte se vrátit do obchodu. Chleba bez hnětení to zvládne za vás.

Domácí chléb bez hnětení

Na domácí chleba budete potřebovat 500 g pšeničné chlebové mouky, 430 g vody, 11 g soli a 4 g instantního droždí. Připravte si také mísu vyloženou čistou utěrkou, trochu krupice a hrnec do trouby nebo hluboký pekáč.

Jak upéct domácí chleba

Do mísy dejte mouku, droždí, sůl a vodu. Vše důkladně promíchejte, abyste vytvořili hladké těsto bez hrudek. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a těsto nechte kynout při pokojové teplotě 12-16 hodin. Po uplynutí doporučované doby těsto vyklopte na pomoučený vál, posypejte ho moukou a rukami z něho přeložením na sebe vytvarujte obdélník. Těsto bude téměř tekuté, takže si můžete pomoci stěrkou. Do mísy vložte čistou utěrku, zaprašte ji moukou a hrubou krupicí. Těsto opatrně vložte do mísy a trochu ho opět zaprašte. Zakryjte fólií a nechte kynout 2 hodiny.

Troubu rozehřejte na 250 °C a vložte do ní hrnec na pečení nebo hluboký pekáč. Nádobí nechte důkladně prohřát. Jakmile bude teplé, opatrně do něj vložte vykynulé těsto. Přikryjte pokličkou a pečte 30 minut. Pak pokličku sundejte a pečte dalších 15 až 20 minut. Jakmile bude kůrka pěkně propečená, chléb z trouby vyndejte a na mřížce nechte vychladnout.

Tipy na dokonalý chleba

⦁ Aby vám spodek pečiva nezčernal, dodržujte doporučenou teplotu.

⦁ Dobu kynutí nepřekračujte, chleba by mohl mít placatější tvar.

⦁ Pokud si nechcete špinit utěrku moukou a těstem, můžete místo ní použít potravinářskou fólii potřenou olejem.

Pečení zdar!