Brambory neboli lilek brambor se pěstují téměř po celém světě. Tato škrobová zelenina obsahuje důležité minerály jako sodík, vápník, hořčík, draslík, železo a vitamíny typu C, B6, thiamin, niacin a riboflavin. Brambory pomáhají snížit krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi, jsou nezbytné pro krvetvorbu a posilují nehty, vlasy i srdíčko. Dají se upravit na nespočet způsobů. Nejzdravější jsou dušené v páře nebo pečené. Pokud přidáte pouze minimum tuku a soli či jiného koření, mohou být vhodné i při redukční dietě. (Zdroj: kalorie.zena.aktualne.cz)

Brambory jsou základ

Chutné hranolky začínají při výběru brambor. Pokud najdete v obchodu hlízy s červenohnědou slupkou, máte vyhráno. Přesně takové brambory používají Američané, asi největší konzumenti hranolek na světě. Pokud však tyto brambory obchod v nabídce nemá, kupte brambory varného typu C. Ten totiž obsahuje dostatečné množství škrobu a méně vody. Obecně jsou pro přípravu hranolek lepší starší brambory než krásně žluté, ale vodnatější rané.

Krájení jako umění

Při přípravě nikam nespěchejte. I když se toto jídlo může zdát méně plnohodnotné než nedělní svíčková, při krájení je nutné se soustředit. Tajemstvím číslo dva jsou totiž hranolky podobné „jako vejce vejci". Buď můžete použít kráječ nebo ostrý nůž. Pokud nemají brambory silnou slupku, stačí je pouze pořádně vydrhnout pod vodou. Slupka totiž dodá další rozměr chuti. Pokud chcete udělat steakové hranolky, větší brambory rozřízněte napůl. Z brambor nemusíte odkrajovat špičky, které je škoda vyhodit. Vezměte bramboru a nakrájejte ji na maximálně centimetrové plátky. Ty pak nakrájejte znovu na centimetrové kvádry. Než zpracujete všechny brambory, hranolky vložte do nádoby se studenou vodou. (Zdroj: www.youtube.com)

Voda, škrob, olej

Hranolky nechte máčet ve studené vodě asi 20 minut. Tento krok odstraní přebytečný škrob a hranolky budou křupavé. Nyní přichází důležitý krok. Po namáčení vodu slijte a dokonale hranolky zbavte přebytečné vody. Nebudou se pak v troubě dusit. Osušené hranolky vraťte do mísy a kápněte na ně trochu oleje. Přidat můžete i koření dle chuti a dokonale je promíchejte, aby se olej dostal i do spodních vrstev. Pokud máte olej ve spreji, můžete použít i ten. Hranolky v oleji nesmí rozhodně „plavat."

Tajemství trouby

Běžné hranolky se smaží dvakrát. Tuto praxi využijete i při domácím zdravém pečení. Nechte vyhřát troubu společně s plechem na 200 °C. Hranolky rozložte v jedné vrstvě na pečící papír a na plech. Pečte 20 minut. Poté zvyšte teplotu na 220 °C a pokračujte v pečení, dokud nebudou křupavé. Bude to trvat 15-20 minut. Pamatujte, že je třeba troubu kontrolovat. Hrubší hranolky se budou péct pomaleji, tenké se zase mohou spálit.

Sůl až na konec

Poslední tajemství dokonalých hranolek tkví v solení až na konec celého procesu. Plech vytáhněte z trouby a použijte solničku, abyste rovnoměrně hranolky osolili. Přesypte je do mísy a opatrně promíchejte. (Zdroj: www.spendwithpennies.com)

Hranolky na druhý den

Hranolky z mrazícího boxu v obchodě na druhý den připomínají spíše škrobovou suchou hmotu bez chuti. Domácí hranolky mají tu výhodu, že jsou stvořené opravdu z brambor. Nikdy je však neohřívejte v mikrovlnce, mohou vyjít měkké a vláčné. Raději je ohřejte na pánvi nebo v předehřáté troubě na 200 °C 5-10 minut.