Jehněčí maso není běžně k dostání, většinou ho objevíte na trzích, v Makru, ale třeba i na on-line supermarketech, kde lze natrefit i na mleté. U řezníka bývá k dostání výjimečně, většinou je třeba si ho u něj objednat.

V jehněčím nehledejte žádnou vědu: také u tohoto typu masa si můžete vybrat ‚svůj kus‘ – plec, hřbet, bok… Záleží na typu přípravy. Maso je jemné, ale vyžaduje třeba u dušení delší dobu přípravy, protože rádo tuhne. Určitě z něj odřízněte povrchový tuk a blány, ať už ho připravujete jakkoli. Zápachu se nebojte, cítit bývá spíše skopové, tedy maso ze starší ovce. Především ve Středomoří, kde patří k oblíbeným pochoutkám, se jehněčí ochucuje minimálně: olivový olej a česnek stačí. A pak bylinky pochopitelně: rozmarýn a tymián jsou ty pravé. My fandíme i divokému česneku nebo pažitce.

Hlavně nespěchat

Kdybychom vám měli doporučit jeden způsob přípravy, bude to pomalé pečení. Hezky v kuse, se zmíněnými ingrediencemi, třeba tři čtyři hodiny na nízkou teplotu (zhruba 110 stupňů). První dvě třetiny doby pečte zakryté alobalem, poté odkryjte. Pomalu pečené maso můžete také natrhat a podávat v bagetě. V jednoduchých podobách to jehněčímu sluší nejlépe a rozhodně není o nic složitější na přípravu než třeba vepřové.

Na minutku se hodí hřbet (především s kostí na talíři vypadá efektně) a kotletka. Kýtu použijte spíše na dušení (skvělé je na červeném víně, do základu použijte hodně cibulky a postupujte jako v případě guláše, část vývaru nahraďte červeným vínem), z plece připravte roládu – opět ji stačí naplnit bylinkami nebo třeba špenátem a dát upéct. Pokud jste sehnali jen maso tučnější, namelte ho a připravte z něj burger, sluší mu to s karamelizovanou cibulkou nebo modrým sýrem. Z kousků masa se dají připravit špízy, inspiraci najdete v marocké kuchyni. Tam se jehněčí kombinuje třeba se skořicí, sušenými meruňkami a kuskusem a připravuje se ve speciální nádobě tažinu.

Oblíbené je i jehněčí kolínko. Klasika velí podávat ho se špenátem a bramborovým knedlíkem, ale nebojte se ho připravit ani s tymiánem, ke konci zakapat medem pro zlatavou kůrku a servírovat s nočky.

Recept

Jehněčí hřebínky v celku nasolte, napepřete a vetřete do nich trochu česneku, zakápněte olivovým olejem a nechte přes noc rozležet. Poté je vložte na rozžhavenou pánev, opékejte z každé strany asi dvě minuty a pak vložte do trouby, důkladně rozehřáté na 150 stupňů. Na pánvi nechte chvilku zatáhnout i rozpůlené palice česneku. Pečte, dokud vnitřní teplota masa nebude 70 stupňů. Nechte pět minut odpočívat, než budete krájet a podávat. Skvěle chutná například s pyré: hráškovým či celerovým, které můžete dochutit vymačkaným upečeným česnekem.

Zdroj: Časopis Kondice