Ve skutečnosti není na tepelné úpravě kachen nic složitého. Receptů je mnoho a velmi různých, ten český, klasický patří mezi nejjednodušší, a přitom gurmány vyhledávaný.

Za kachnou do světa

Kachna je oblíbenou specialitou doslova po celém světě. I česká pečená varianta se umístila v žebříčku deseti světově proslulých kachních receptů, jako jsou americká uzená kachna, bebek goreng smažená v Indonésii, magret i confit de canard, resp. kachní prsa i pomalu tažená kachna, delikatesy ze země gurmánů Francie a nesmíme zapomenout ani na proslulou pekingskou kachnu, patrně nejstarší specialitu z této drůbeže vůbec.

Kachny smažíme, pečeme s poklicí i bez, zbavujeme kostí i necháváme vcelku. Receptů je skutečně mnoho a záleží jen na vás, jestli znovuobjevíte českou klasiku nebo sáhnete po orientálnější verzi, která oživí jídelníček celé rodiny.

Příprava a tipy

Kachna je všeobecně považovaná za tučnější drůbež a v její přípravě lze udělat i pár chyb, nejde ale o žádné nenapravitelné drama.
Řekněme, že český recept použijeme jako základ pro naše seznámení s touto drůbeží. Troubu předehřejeme na 150 °C a musíme počítat se zhruba 100 minutami na pečení.

Příprava spočívá v omytí a osušení očištěné kachny. Pokud má stále dlouhý krk a konce křídel, nůžkami na drůbež je odstraníme, čistě z estetických důvodů, a necháme v pekáčku vedle. Kachní kůži promneme solí a přiměřeně posypeme kmínem. Některé recepty uvádějí i majoránku nebo mletý zázvor jako vhodné koření pro typicky český způsob úpravy.

Kachnu pečeme napřed prsy dolů v pokličkou uzavřeném pekáči nebo vhodném hrnci. Zhruba v polovině pečení ji otočíme na druhou stranu a dál necháme vypékat již bez pokličky, abychom docílili pěkně křupkavé kůže krásné zlatohnědé barvy. Během otáčení odebereme lžičkou tuk, který se rozpustil, a dáme si jej bokem do misky nebo také zavařovací sklenice. Kachnu kontrolujeme a propichujeme tučnější místa, abychom pomohli rozpouštění tuku. Z kachního výpeku, nikoli tuku, na závěr připravíme zahuštěnou šťávu, která je doslova nabitá chutí a výborně doplní jakoukoli přílohu.

Stejný, ale jiný

Tímto základním receptem se odpíchneme k mnohým variantám. Nebojte se a experimentujte. Pokud vám zmíněný jednoduchý recept na přípravu české kachny vyhovuje, nebojte se příště vyzkoušet na vlastní pěst různé bylinky nebo zeleninu, kterou můžete péci společně s kachnou.

Rozpuštěný tuk i výpek fantasticky ochutí pečenou zeleninu jako nic jiného. Tu můžete kdykoli během pečení odebrat nebo ji nechat dojít až do konce, a po odstranění tuku ve výpeku rozmačkat a použít jako pyré místo přílohy nebo omáčku.

Není nutné přípravu překombinovat množstvím koření nebo použitím různých dalších potravin. Kachna má být zlatavá, netučná a vypečená do křupava. Jakým způsobem ji ochutíte, je na vás, ale i zde platí, že méně je více.

Zdroje:

www.mashed.com, muzvkuchyni.cz