Snad v každé domácnosti se čas od času peče celé kuře, zejména když jsou v rodině malé děti, které kuřecí maso milují. Přichystejte pro ně vynikající, dokonale propečené kuře se zlatavou kůrkou, budou mít radost ony, i vy!

Výběr kuřete

Na křupavosti kůrky nebude mít kvalita masa žádný vliv, ale pokud si chcete opravdu pochutnat, pořiďte si kvalitní kuře. Opravdu vynikající chuť má kuře kukuřičné, které se dováží převážně z Francie.

Slavný řezník František Kšána ml. důvěřuje i farmě Rašovice, kde jsou kuřata spokojená, rostou až 70 dnů a s antibiotiky se nesetkala. Proto je kvalita masa úplně jinde než u kuřat, která se poráží převážně v 35 dnech.

Pokud budete vybírat kuře v obchodě, vždy koukejte na původ. Tedy, pokud vám nevadí kuře z jiného státu, nemusíte. My v redakci raději podporujeme českou produkci.

Proč jednou za čas neudělat našim chuťovým buňkám radost?

Co budete potřebovat

Připravte si plech/pekáč s roštem. Pokud rošt nevlastníte, popřemýšlejte o něm, stojí do 100 Kč a budete s ním nadmíru spokojení, protože kuře bude opečené dokonale ze všech stran a nebude plavat ve výpeku.

Nachystejte si provázek na pečení, budete s ním vázat kuře do takového tvaru, aby se co nejvíce zabránilo vysušování a krásně a rovnoměrně se propeklo.

Suroviny

1 celé kuře

lžička soli

2 lžíce sádla (vepřové nebo husí)

čerstvé bylinky dle chuti (pokud máte)

bylinky nebo koření dle chuti na posyp kuřete

olej

lžička sladké papriky

Postup

Pokud si vzpomenete, vyndejte kuře z lednice o hodinu dříve a nechte ho temperovat na pokojovou teplotu. Kuře poté omyjte a důkladně osušte, i zevnitř.

Rozevřete kuře a osolte ho zevnitř, poté do něj vložte čerstvé bylinky, krásně kuře rozvoní.

A jde se svazovat! Ustřihněte cca 70 cm provázku a přiložte ke krku kuřete, obvažte prsa, špagát zauzlujte (vznikne úhledný bochánek). Pak už jen špagátem svažte konce překřížených stehen.

Na svázané kuře namažte sádlo a navrch ho posolte. Kdo má rád na kuřeti další bylinky nebo koření, posypte jej nyní, teď je ten pravý čas.

Kuře dejte na rošt prsy dolů. Vložte do vyhřáté trouby, kterou jste předehřáli na 220 °C. Jakmile ho vložíte do trouby, ztlumte teplotu na 190 °C.

Po čtvrt hodince nalijte do plechu menší hrnek horké vody.

Za dalších 15 minut vyndejte kuře z trouby, obraťte ho prsíčky vzhůru a dejte opět do trouby (za dalších 45 minut by mělo být kuře propečené).

Každých patnáct minut kuře přelévejte tukem, který se vypekl. Chcete-li krásnou hnědočervenou barvu kůrky, při posledním přelévání pomažte kůži směsí oleje se sladkou paprikou.

Za 45 minut od otočení by mělo být kuře hotové.

Po vytažení z trouby nechte kuře chvilku stát na kuchyňské lince, až poté se pusťte do porcování.

Zdroje: www.recepty.cz, www.kupi.cz, www.kucharkaprodceru.cz