Zdroje: is.vsh.cz, www.novinky.cz, en.wikipedia.org

Kde je balkánský poloostrov, si ze zeměpisu asi pamatujeme, ale to není přesně ta oblast, kde mluvíme o balkánské kuchyni. Ta je mnohem rozlehlejší, zasahuje už do Maďarska, přes Rumunsko, Bulharsko, země bývalé Jugoslávie až k Turecku. Z toho můžeme usoudit, že bude velmi různorodá a pestrá už jen díky tomu, že použité potraviny budou nejen čistě vnitrozemského původu, ale také od moří.

Všimneme si i určité podobnosti s jídelníčkem jiných přilehlých zemí, protože jak víme, rádi si vypůjčujeme vynikající recepty od veškerých našich sousedů. Pak si je upravujeme po svém nejen podle dostupných ingrediencí, ale i tradičních postupů zpracování, na které jsem sami zvyklí.

Směsice chutí

Historický vývoj v oblasti ozvláštnil jídelníček o vlivy přicházející z Byzantské a Otomanské říše. Římané, Arméni, ale také Peršané, ti všichni zanechali na balkánském jídelníčku stopy, stejně tak jako blízké Rakousko, Maďarsko a slovanské země.

Kuchyně Balkánu je jídelníčkem jižněji položených států, a z toho plynou i pro nás exotičtější potraviny. Dnes je již všechny dobře známe, a můžeme si je koupit v každém větším obchodě, přesto nejsou u nás původní.

K přípravě různorodých, chuťově výrazných a kořeněných pokrmů je hojně používáno různých tuků, mezi něž patří i výpek z husy, na pobřeží olivový olej, často kořeněný paprikou nebo česnekem. K dokořenění se používá i oblíbená saturejka, stejně jako majoránka, bazalka, šalvěj, mateřídouška, rozmarýn nebo kopr.

Klasické menu sestává z menších jídel, jež jsou vlastně předkrmy před hlavním chodem, kterým může být ryba, často také grilovaná masa, typické ražniči a čevabčiči. Oblíbená jsou i jídla „z jednoho hrnce”, respektive kotlíku, připravovaná na otevřeném ohni. Po hlavním chodu se podávají sýry, ovoce a sladké drobné pečivo. A samozřejmě nesmí chybět ani šálek turecké kávy.

Jaké je tedy balkánské kuře?

Kuřata, ale i jiná masa, se vaří, pečou a rožní tak, aby se rozpadala. Z receptů a krátkých videí nás nejvíce zaujaly tyto způsoby přípravy. Tady jsou, třeba se inspirujete také.

Bosenské kuře s rýží v jednom hrnci je jednoduchý recept, který připravíte osmahnutím zeleniny na olivovém oleji. V tomto případě jde o papriky, mrkev, cibule, hrášek a česnek. Nakonec se společně se zeleninou orestují i kousky kuřecích stehen, zasypou se rýží a vše se zalije drcenými rajčaty a osoleným a opepřeným vývarem. V jednom hrnci se nám krásně propojí chutě a za půl hodinky máme výborný oběd nebo večeři na vidličku.

Velmi lákavě také vypadá kuřecí kapsa plněná směsí sýru feta, sušených rajčat, petrželky, mozzarelly, krémového sýra a soli. Kapsy z kuřecích prsou nařízneme podélně, z venku i zevnitř sypeme solí, pepřem, sušeným česnekem a sladkou paprikou. Bohatě naplníme směsí a v pekáčku pečeme v troubě na 180 °C asi 30 minut. Vydatná náplň nám v tomto případě poslouží jako příloha, takže máme hotovo a opět bez špinění všelijakého nádobí.