Zdroje: kucharkaprodceru.cz, prozeny.cz, recepty.cuketka.cz

Pečené kuře bezesporu patří mezi celosvětově nejčastěji připravované sváteční pokrmy, které jednoznačně zaujmou všechny vaše strávníky. Kromě toho, že skvěle chutná, je bez větší práce a námahy během několika málo desítek minut hotové, a tak jde rovněž o jedno z nejvděčnějších jídel, které lze navíc skvěle kombinovat s nejrůznějšími přílohami. Bohužel při jeho pečení nezřídka dochází k vysušení masa, kvůli čemuž pak kuře přichází o skvělou chuť. Jen díky několika málo tipům a trikům je ovšem možné vysušení masa předejít a kuře tak posunout na mnohem vyšší úroveň. Víte, jak připravit to nejlepší pečené kuře?

Kvalitní kuře je základ

Cesta za úžasně upečeným kuřetem začíná už v obchodě. U regálů s chlazeným masem se raději zastavte na delší dobu a všechny kusy si pořádně prohlédněte. Sáhněte pak po takovém kuřeti, které je více masité a má zdravě narůžovělou barvu kůže. Kuřata, která mají bílou barvu, raději nechte v chladících boxech ležet. V igelitu balené maso by taktéž nemělo být zapařené.

Když pak kuře donesete domů. vyjměte jej z obalu, pod tekoucí vodou opláchněte a papírovou utěrkou dobře osušte. Podívejte se také dovnitř, zda v kuřeti nezůstaly některé vnitřnosti. Ty případně nožem odstraňte. Kuře následně zevnitř i zvenčí dobře osolte.

Svázání kuřete

Právě na tento krok se často zapomíná. I kuře je před pečením totiž nutné svázat. Díky tomu získá maso kulatější tvar a bude se propékat více rovnoměrně. Nejde přitom o žádný náročný úkol. Postačí potravinářským provázkem svázat překřížené konce stehen. Kuře ovšem můžete svázat i celé, čímž rovnoměrné propečenosti ještě více přispějete. Nejde ale o absolutní nutnost. Myslete také na to, že je k pečení vhodnější maso, které má pokojovou teplotu. Zkuste proto kuře vyndat z chladničky asi hodinu předtím, než jej umístíte do trouby. Maso se pak bude lépe propékat.

Šťavnaté kuře

Jak již bylo zmíněno, nejčastějším problémem při pečení kuřete je vysušené maso. Nejvíce ztrácejí svou šťavnatost prsa, která sama o sobě moc šťávy neobsahují. V tomto případě si můžete poměrně jednoduše pomoci. Pro zachování šťavnatosti prsou je možné kůži na nich naříznout a vložit pod ní kousky másla, špeku či slaniny. O správném propečení prsou také rozhoduje umístění kuřete do trouby. Obecně se totiž vzadu v troubě drží větší teplo, které více snáší kuřecí stehna a prsům naopak neprospívá. Kuře do trouby proto vložte „hlavou” k dvířkám.

Šťavnatost kuřecích prsou také podpoříte tím, když kuře na pekáček položíte zády nahoru. Na prsa tak nebude proudit přímé teplo a ona si tak o to více uchovají svou šťávu. A ještě jedna rada na závěr. Troubu v začátcích pečení nikdy neotevírejte!

Úžasné a snadné pečené kuře

Potřebujete:

1 celé kuře zbavené drobů (asi 1,5 kila)

sůl

Postup:

Kuře po vybalení z obalu není nutné omývat, stačí jej jen dobře vysušit papírovou utěrkou. Poté jej jak zevnitř, tak zvenčí dobře prosolte a v ideálním případě vraťte nezakryté zpátky do chladničky a nechte odpočívat do druhého dne. Chystáte-li se však kuře péct ten samý den, nechte jej osolené mimo chladničku alespoň jednu hodinu při pokojové teplotě.

Předehřejte si troubu na 230 stupňů a vložte do ni i pekáček, v němž se bude kuře péct, tak aby se dostatečně rozpálil. Připravené kuře opět osušte papírovou utěrkou a dobře svažte. Postačí jen překřížená stehna, ideálně však celé. Následně kuře opatrně přemístěte na rozpálený pekáč, abyste se nespálili, a pečte.

Při pečení kuřete se rozhodně vyplatí použít kuchyňský teploměr, se kterým snadněji dosáhnete toho nejlepšího výsledku. Pokud jej vlastníte, zhruba po 45 minutách pečení můžete otestovat teplotu kuřete. Ideální teplotou, kdy je kuře krásně šťavnaté a zároveň bezpečné pro konzumaci, je 74 stupňů Celsia.

Jak dlouho se peče kuře

Patříte-li mezi ty, kdo v kuchyni teploměr nemají, o propečenosti kuřete se můžete přesvědčit tak, že nožem píchnete do nejtlustší oblasti kuřete (třeba prsu). Pokud z něj ihned začne vytékat čirá šťáva, kuře je hotové a nevysušené, tedy krásně šťavnaté. Ideální dobu pečení kuřete nelze přesně určit, neboť závisí na velikosti ptáka a také na troubě. U menší drůbeže však jde zhruba o jednu hodinu, u té větší klidně o hodinu a půl.