Zdroj: www.recepty.cz, www.vareni.cz

Kuře má oproti zvěřině tu výhodu, že ho pořídíte v každém supermarketu za relativně nízkou cenu, a navíc se v troubě mnohem rychleji propeče, takže ušetříte i za energie. Samozřejmě si nemůžeme namlouvat, že bude chutnat jako kanec, když ho ochutíme kořením na divočinu a ozdobíme brusinkami. Je to ale zase trochu jiný způsob zpracování kuřete, který určitě zpestří vaše obvyklé zajeté menu.

Základní recept na pečené kuře

Základní recept je velice jednoduchý. Osolené a opepřené kuřecí čtvrtky se vloží do pekáčku spolu s kostkami slaniny a nechají se v troubě opéct při teplotě 200 až 220 °C. Z koření se přidává jalovec a nové koření, případně i rozmarýn a bobkový list. Aby mělo kuře trochu barvu a nezůstalo nepřitažlivě bledé, můžete ho posypat červenou paprikou. Pro jednoduchost se dá použít i nějaká směs na divočinu, která v sobě všechny výše uvedené druhy zahrnuje.

Když je povrch kuřete pěkně opečený, teplotu stáhneme na 180 °C a do výpeku přilijeme skleničku brusinkového kompotu. Kdo chce, může přidat i plátky jablek. Podlijeme trochou vody a zvolna pečeme asi hodinu, až je kuřecí maso krásně měkké. Pokrm mají podle původní receptury doplnit drůbeží játra opečená na másle.

Někdo kuřecí čtvrtky v troubě přikrývá poklicí nebo alobalem, což proces měknutí značně urychlí. Je třeba si ale uvědomit, že v tom případě půjde spíš o dušení než pečení a kůžička kuřete bude postrádat křupavost. Často ji nezachrání ani odkrytí pekáče před koncem pečení.

Brusinková omáčka

Vždycky je tu ovšem možnost kůži napřed z kuřete stáhnout, krátce povařit bokem a předhodit kočkám. Koření potom aplikujeme přímo na maso, které můžeme dusit nejen přikryté v troubě, ale klidně na plotně v hlubší pánvi s poklicí. Pokud vám kuřecí čtvrtky zbavené kůže připadají nudné, vykouzlete k nim skvělou brusinkovou omáčku. Jakmile je uznáte jako měkké, vyjměte je z pekáče či pánve, uložte do tepla a do výpeku přilijte trochu smetany – může být sladká nebo zakysaná, volba je čistě na vaší chuti. Chvilku prohřejte a podávejte s hranolkami, kroketami nebo rýží. Máte-li omáčky více, k pokrmu se budou jistě hodit i knedlíky.