Zdroje: YouTube.com, bylinkovo.cz, pikant.cz, ncbi.nlm.nih.gov

Květák je potravinou, která nejenže je bohatá na celou řadu vitamínů a minerálů, ale také skvěle chutná. Lze z něj připravit spoustu pokrmů. Někteří nedají dopustit na květákovou krémovou polévku, jiní zase na květákové placky. Vůbec nejpopulárnější je ale květák v trojobalu ve své smažené podobě. Takto upravený je ale zároveň nejméně zdravý.

Květák je vitaminová bomba

Květák se právem řadí mezi nejdravější druhy zeleniny. Obsahuje vysoké množství vitamínu C a také vitamínů ze skupiny B. Nachází se v něm ale také vitamín K a minerály jako vápník, zinek a hořčík.

Květák podporuje funkci střev

Pravidelná konzumace květáku podle vědců posiluje obranyschopnost organismu, což se hodí právě na podzim, kdy se o lidské tělo pokoušejí nejrůznější nachlazení a chřipky. Květák má také antioxidační účinky, posiluje kardiovaskulární systém a snižuje krevní tlak. K tomu všemu je bohatý na vlákninu, díky které zasytí na delší dobu, napomáhá k přirozené detoxikaci těla, správné funkci střev a podporuje hubnutí. Do redukčních diet se květák hodí i pro svůj nízký obsah tuku.

Pečený květák

Inspirovat se můžete ve videu:

Zdroj: Youtube

Květák chutná skvěle snad ve všech podobách, nejčastěji se ale obaluje v trojobalu a následně smaží v oleji jako řízek. Takováhle úprava ale značně potlačuje jeho příznivé účinky a dělá z něj velmi těžký a špatně stravitelný pokrm. Pokud si ale smažený květák nechcete odpustit, připravte si jej ve zdravější variantě. Namísto smažení jej upečte.

Budete potřebovat jeden celý květák. Ten očistěte od listů a nakrájejte na menší kousky. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství dobře osolené vody a květák v ní na 5 minut povařte.

Květák pak z vody vyjměte a nechte zchladnout. Smíchejte si 150 gramů strouhanky (ideálně panko) s 1 prolisovaným stroužkem česneku, 1 lžičkou provensálského koření, 1 lžičkou sušené petrželky a 50 gramy strouhaného parmezánu. Dobře promíchejte.

Vychladnutý květák obalte v hladké mouce, vykoupejte ve vajíčku a obalte v připravené ochucené strouhance. Obalené kousky květáku položte na pečicím papírem vyložený plech a dejte péct na 15 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. A je hotovo.

Jogurtový dip

A protože smažený květák mají mnozí nejraději s tatarkou, coby zdravější varianta se nabízí jogurtový dip. Ten snadno připravíte ze 200 gramů zakysané smetany, 100 gramů bílého jogurtu, oblíbených bylinek, soli a pepře. S květákem chutná skvěle.