Zdroj: www.bakedbyanintrovert.com, www.foodreference.com

Původ muffinů

Výraz "muffin" se v tištěné podobě poprvé objevil v roce 1703, tehdy se však ještě psal jako "moofin". Původ slova není znám; může pocházet z německého Muffen (malé dortíčky), ale také ze starofrancouzského moufflet (měkký chléb). Prototypy dnešních muffinů se nicméně pekly ve Walesu už v 11. století, kdy se ještě těsto zadělávalo výhradně kváskem a nebyl k dispozici cukr. Kypřící prášek do pečiva se v muffinech zabydlel až po svém objevu v druhé polovině 19. století a první s tím začali Američané.

Je tedy těžké určit, jak se vlastně takový "pravý muffin" správně peče. Zákusek má ostatně mnoho variant, mezi nimiž nechybí ani ty slané. Základní sladké těsto se nápadně podobá těstu na českou bábovku a není to náhoda. Oba druhy pečiva se totiž na rozdíl od dortů podávají jen tak bez krému, takže nesmí být po upečení příliš suché a vyvolávat ve strávnících pocit dušení.

Těsto na muffiny

Měkkost a vláčnost muffinů v základním receptu zajišťuje máslo, a to nejlépe rozpuštěné a vychladlé na pokojovou teplotu. V případě nouze můžete použít i rostlinný olej, jako byste pekli olejovou bábovku, ale vyvarujte se ztužených nebo naopak snadno roztíratelných margarínů, které by muffinům pokazily jak chuť, tak strukturu. S olejem bude pečivo jemnější a vydrží déle měkké. Díky máslu zato získá typickou krustičku a na jazyku se rozplyne až po skousnutí.

Češi mají ve zvyku při pečení oddělovat žloutky od bílků a šlehat sníh, aby bylo pečivo nadýchanější. S takovým pracným postupem se Angličané a Američané obtěžují málokdy a nedělají to ani v případě muffinů. Není to ani záhodno, muffiny nejsou piškot. Nevytahujte na ně ani elektrický šlehač, těsto se nesmí přešlehat, jinak bude výsledné dílo tuhé! Postačí vám metlička a vůbec nebude vadit, když v těstě zbude sem tam hrudka.

Začneme tím, že v jedné míse promícháme sypké ingredience: 2 hrnky hladké mouky, půl hrnku cukru (základní těsto by nemělo být příliš sladké), 2 lžičky prášku do pečiva a špetku soli.

V druhé míse si rozšleháme dvě vejce pokojové teploty, přidáme 114 g zchladlého rozpuštěného másla (nebo 1/2 hrnku oleje) a 180 ml polotučného mléka či podmáslí a opět šleháme, přičemž postupně přisypáváme sypkou směs.

Těstem plníme formy na muffiny, nejlépe vyložené papírovými košíčky, které nám ušetří práci s vymazáváním a vysypáváním. Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při 180°C.

Co přidat do muffinů

Do základního těsta můžete přidat, cokoli se vám zlíbí. Proslulé jsou například muffiny s borůvkami či brusinkami (těsto v tomto případě raději přislaďte) nebo verze s nalámanými kousky čokolády. Pokud zvolíte čokoládu bílou a do každého muffinu navíc přihodíte dvě kompotované jahody, těsto rovnou připravte z dvojnásobné dávky a pořiďte si o číslo větší oblečení. Tato kombinace vás totiž dostane. O poznání zdravější variantou jsou muffiny s rozinkami a skořicí nebo s rozšťouchaným banánem. Určitě sami přijdete i s dalšími nápady...