Jablečný štrůdl zpopularizoval natolik, že jej najdete mezi zákusky ve většině restaurací a téměř v každé kavárně. Babičky se předháněly, která ho má více vychytaný a vypečený. Zdomácněl natolik, že by se dalo říci, že klasický nejlepší recept vlastně neexistuje. Známe totiž štrůdly tažené, jogurtové, klasické jablečné neboli záviny, ale i třešňové, makové, nebo v poslední době velmi oblíbené, slané – plněné třeba houbami, bylinkami nebo špenátem. Ani zde se představivosti meze nekladou.

Omyl! Není "náš"

Štrůdl ale vůbec původně nepochází z Čech; jedná se o klasický tradiční rakouský recept, který zde však již úplně zdomácněl.

Výhodou je, že když si štrůdl dáme v Rakousku nebo Německu, opravdu najdete náš tradiční závin, většinou s rozinkami namočenými v rumu a jablky, někdy i skořicí nebo vanilkou.

Štrůdl se připravuje z taženého i listového těsta, a právě díky jeho oblibě se dá koupit i těsto hotové, pokud nemáte čas na přípravu. V nabídce obchodních řetězců najdeme těsto na štrůdl nejen čerstvé, ale i hluboce zmražené.

Původní nezaměnitelná chuť štrůdlu je ale ta chuť jablečná!

Tažené těsto je základ

Tažené těsto vyžaduje více přípravy, protože na konci celého procesu bychom měli mít dokonale uhnětené těsto, které je hladké, lesklé, pružné a nelepí se. Tažené je proto, že když ho dovádíme k dokonalosti, občas s ním bouchneme o vál nebo pracovní desku a vytáhneme jej do výšky. Samotné zpracování těsta trvá klidně i 50 minut, navíc ještě přikryté kyne a odpočívá. A ani tehdy není hotovo – již připravené těsto pak buď vytahujeme přes ruku asi na velikost talíře, nebo jej rozválíme na tálu a poté dopracováváme na pomoučené utěrce tak, aby bylo natolik „tažené“, že je skoro vidět vzor samotné utěrky. Musíme ho tahat pomalu, raději bez šperků, opatrně, aby se nepotrhalo, silnější okraje nakonec odkrojíme.

Slané štrůdly

Pokud pečeme slaný štrůdl, na rozdíl od jablečného musíme počítat s časem na předchozí přípravu, než začneme s těstem pracovat, abychom si vyrobili na sádle nebo slanině opečenou náplň.

Pivní štrůdl Ládi Hrušky – hra teplot a vůní

Popularitě se těší pivní štrůdl oblíbeného Ládi Hrušky, jehož základem je hladká mouka, vepřové sádlo a pivo. Náplň je pak ale tradiční – jablka, slané mandle, citron, cukr, strouhanka, vanilkový cukr a skořice. Potíráme máslem a rumem a zdobíme moučkovým cukrem.

Hrnec a plech, nebo spíše hrnec na plechu

Postup se od klasického štrůdlu liší, jelikož kromě plechu potřebujeme i celokovový hrnec – a hrnec na plechu dáme do trouby předehřát.

V mouce na dřevěném vále uděláme větší mělký důlek a kolem něj rozprostřeme sádlo, buď nastrouhané nahrubo, nebo rozmělněné prsty na menší kousky. Do důlku nalijeme pivo a zpracujeme těsto. Poslední díl piva zapracováváme postupně, aby bylo těsto hladké.

Těsto můžeme rozdělit, v lednici vydrží ve folii až pět dní.
A pak už přichází na řadu horký kovový hrnec. Ten i s plechem vytáhneme z trouby, obrátíme dnem vzhůru a přiklopíme jím těsto, které zpracováváme. Necháme ho jen tak, aby se zapařilo a zvláčnělo, což trvá asi půl hodiny.
Mezitím si na pánvičce osmažíme mandle, dokud nezrůžoví, pak je nasypeme na studený talíř.

Jdeme do finále

Oloupeme a nastrouháme nebo nasekáme jablka. Pokapeme je citronem, aby nezhnědla, a promícháme s mandlemi. Vedle v misce smícháme cukr se skořicí, aby se rovnoměrně rozptýlila. V malém rendlíku nebo mikrovlnce si rozehřejeme máslo a smícháme ho s rumem.
Po půl hodině sundáme hrnec z válu a bochánky těsta odsuneme, na pomoučeném vále vyválíme z jednoho dílu těsta co nejtenčí obdélník. Placku posypeme strouhankou, ale ne až do krajů. Na strouhanku rozprostřeme jablka s mandlemi, posypeme částí cukru se skořicí a vanilkovým cukrem. Závin pomalu zarolujeme.

Než jej srolujeme úplně, potřeme volný podélný okraj lehce rumovým máslem. Zavineme oba konce rolády.
Nakonec celý štrúdl potřeme rumovým máslem a pečeme v troubě na 180°C, asi 20–30 minut.

Zdroje:

https://www.idnes.cz/recepty/strudl-sedmkrat-jinak-kolikrat-ho-umite-tolikrat-jste-kucharkou.A091222_161444_recepty_ves

https://bozka.cz/strudl-jako-od-babicky-nemusi-byt-jen-klise-vyzkousejte-sami/

https://fresh.iprima.cz/recepty/mamcin-pivni-strudl