Odborníci se hodují na tom, že za větší potravinový odpad českých jedlíků může i nedostatečné povědomí o expiraci potravin. Většina lidí si totiž plete dva zásadní pojmy – „Minimální trvanlivost“ a „Spotřebujte do…“. Z pohledu českého jazyka jde o slovíčkaření, nicméně podle českých norem jde o dva zcela odlišné údaje, které poukazují na kvalitu zakoupeného zboží. V čem je tedy rozdíl?

Na videu Fameplay TV najdete tipy, jak zužitkovat potraviny. Více na kanále YouTube.

Zdroj: Youtube

Minimální trvanlivost

Našli jste doma nějakou potravinu, která překročila datum minimální trvanlivosti? Podle znalců kvality jídla nemusíte hned zmíněnou položku házet do koše. Proč? Minimální trvanlivost se nejčastěji objevuje u mražených, chlazených, sušených, konzervovaných či jiných potravin. Popravdě, pokud časově přetáhnete tento údaj, nic strašného se neděje. Prošlý výrobek po minimální trvanlivosti totiž není vadný nebo zkažený.

Pokud jídlo nemá porušený obal, nepáchne či nezměnilo barvu či texturu, můžete si s klidem naservírovat k večeři. Potraviny po minimální trvanlivosti nejsou zdravotně závadné. Jediné, co hrozí je, že budou mít menší výživovou hodnotu nebo trochu pozměněnou chuť. Ale to vás nemusí trápit. Pokud chlazenou, mraženou, konzervovanou nebo sušenou lahůdku po minimální trvanlivosti otevřete, nezapomeňte jí spotřebovat do tří dnů. Jedině tak budete mít z jídla ještě nějaký požitek.

Spotřebujte do…

čtete li na krabici prošlé datum u kolonky „Spotřebujte do…“, máte už smůlu. Jde totiž o časový limit, který vám dává záruku, že do téhle doby je konzumace potraviny bezpečná. Pokus jí i přes varování sníte, je riziko už na vás… Popravdě to ale nezkoušejte.

Údaj „spotřebujte do“ je často uváděn u výrobků, které rychle podléhají zkáze, jako jsou třeba čerstvé ryby, čerstvé mleté maso a podobně. Odborníci u těchto výrobků doporučují dbát pokynů na skladování (jsou uvedené na etiketě výrobku). Většina těchto pochutin se uchovává v lednici nebo při teplotě Uchovávejte při teplotě 2-4 °C. Pokud jejich skladování podceníte, je docela možné přijdete o potraviny i zbytečně vyhozené peníze.

Nejvíce se plýtvá ovocem a zeleninou

Podle statistik se nejvíce v Čechách plýtvá ovocem, zeleninou a chlebem! Hodně se také vyhazují uzeniny, saláty, jogurty, sýry, mléko či maso. Důvodem těchto zkažených potravin je také fakt, že Češi nejsou dvakrát zdatní kuchaři. V mnoha mladých domácnostech se totiž vaří jen tři dny v týdnu! Příčinou rychlejší expirace výrobků je i špatné skladování. Proto čtěte etikety, kde je napsáno, jak je správně uchovávat a při jaké teplotě. Ušetříte si tak nervy i peníze.

Související články

Zdroje: www.bezpecnostpotravin.cz, https://ekolist.cz, https://zpravy.aktualne.cz