Cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří, rodinné recepty se dědí z generace na generaci a my často vzpomínáme na um našich babiček. Ty používaly při jeho výrobě hlavně máslo a sádlo, cukroví pak bylo krásně jemné, voňavé a rozplývalo se na jazyku. Dnešní doba ale nahrává k vyzkoušení i jiných tuků, ať už je důvodem cena surovin, ale také vliv na naše zdraví.

Bez tuku to nejde

Tuk je nositelem chuti a díky němu jsou pokrmy mnohem lahodnější. Zároveň mají tuky v našem těle nezastupitelnou roli, a třebaže dbáte na zdravou stravu a snažíte se je ve svém jídelníčku omezit, měly by i tak tvořit alespoň 30 energetických procent vašeho denního příjmu. Hlavním důvodem je to, že tuky přináší našemu organismu nejvíce energie, mají funkci termické a mechanické ochrany a navíc se v nich rozpouštějí některé vitaminy. Jsou tedy pro naše tělo prospěšné, některé však ve větším množství mohou představovat i jistá rizika.

Zlaté máslo

Snad nejoblíbenějším tukem pro výrobu vánočního cukroví je máslo. Může za to jeho specifická chuť i vůně. Cukroví dodá potřebnou křehkost. Ruku na srdce, máslové cukroví je mnohými z nás považováno za to nejkvalitnější, které je k dostání. Dojem z cukroví vyrobeného z másla ale může kazit jeho cena. V poslední době se jeho pověst výrazně vylepšila a jeho cena vzrostla. Jaké jsou tedy alternativy tuků, které lze bez výčitek použít při pečení cukroví?

Levnější alternativy

Vyzkoušejte rostlinné varianty! Dříve jejich oblíbenost klesala v souvislosti s obsahem transmastných kyselin, které mají na lidský organismus neblahý účinek. Dnes jsou ovšem rostlinné tuky natolik kvalitní, že představují vhodnou alternativu k těm živočišným. Skvěle se zapracovávají do těsta a některé mají lepší pojící vlastnosti než vychvalované máslo. Velmi dobrý vliv mají i na křehkost těsta a na chuti skoro nepoznáte rozdíl. Navíc cena je oproti tradičnímu máslu výrazně nižší.

Nebezpečí náhražek


Náhražky másla, jako margaríny a rostlinné tuky, mohou být však nebezpečné pro zdraví, zejména pokud jsou konzumovány ve velkém množství. Často totiž obsahují umělé tuky zvané transmastné kyseliny, které jsou spojovány s rizikem srdečních onemocnění, vyšší hladinou cholesterolu a zánětlivými procesy v těle. Navíc mnoho náhražek másla obsahuje přidané konzervanty, barviva a chemické látky, které mají negativní účinek na metabolismus a zdraví. Při výběru náhražky másla je tedy velmi důležité pečlivě číst etikety a upřednostňovat varianty s minimálním množstvím transmastných kyselin a umělých přísad.

Promyslete použití

Zřejmě vás nepřekvapí, že některé tuky jsou vhodnější pro studenou kuchyni a jiné zase pro tepelnou úpravu. To platí i u cukroví. Nepečené druhy se spokojí s běžně roztíratelnými tuky, sáhnout můžete i po odlehčených verzích. Pozor však na nepečené ořechové cukroví, zejména z mandlí a vlašských ořechů, má tendenci se rychleji kazit. Do cukroví, které se peče v troubě, pak volte tuky minimálně 70%.

Kokos není pro každého

V posledních letech je stále více oblíbený kokosový olej. Nejen, že těsto s ním dobře drží, ale i příjemně voní a cukroví rázem dostane exotičtější nádech. Kokosový tuk má spoustu příznivců, kteří vyzdvihují jeho zdravotní benefity, tady ale pozor. Obsahuje vysoký obsah nasycených mastných kyselin, takže podobně jako máslo může mít pro lidi s kardiovaskulárním onemocněním negativní vliv na zdraví.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.vimcojim.cz, vyzivadeti.cz, www.ferpotravina.cz, vitalweb.cz