Rostlinný olej je velmi častou ingrediencí, která se využívá k přípravě mnoha pokrmů. Pokud chcete být šetrní a jeho spotřebu doma snížit, máme pro vás pár zajímavých fíglů. Jedna klasická láhev oleje vám tak nevydrží jen jeden měsíc, ale určitě i tři.

Neodstraňujte zbytečně zátku

Na každé nově koupené lahvi s olejem najdete po otevření víčka plastovou zátku s kroužkem. Ta je velmi důležitá. Zpravidla se jedná o plastovou součást lahve. Většina z nás ji bez rozmyslu odtrhne a vyhodí. Ale to je zbytečná chyba.

Mnohem lepší variantou je zátku neodstraňovat a pouze do ní udělat ostrým předmětem malou dírku. Kroužek, který slouží jako poutko k odtržení můžete odstřihnout nůžkami. Celkové vytržení zátky totiž vede k zbytečně nadměrnému používání oleje a připravované pokrmy jsou pak i zbytečně příliš mastné.

Jak olej používat?

Díky malému otvoru bude vytékat olej z lahve pomaleji a v menším množství, takže se vyhnete jeho nadměrnému používání. Jakmile pánev pokapete olejem, rozetřete ho po celé ploše pomocí silikonového potíracího štětce nebo mašlovačky.

Vyhněte se nezdravému fritování

Namísto smažených pokrmů vsaďte na jiné, zdravější úpravy potravin. Nejenže ulevíte svému žaludku, ale ocení to i vaše peněženka. Při tomto způsobu vaření je totiž největší spotřeba oleje.

Nepřepálený olej můžete někdy použít opakovaně

Nejprve však vychladlý olej přeceďte přes jemné sítko a uložte ho do chladničky. Nejlépe tento tuk použijte k přípravě stejného jídla. Nejenže ušetříte olej, ale také vám nebude vonět připravovaný pokrm po tom původním.

Nevyhazujte odřezky z tučného masa

Pokud při přípravě masitých pokrmů odřezáváte přebytečný tuk, uchovávejte si ho v lednici. Jedná se totiž o skvělou přírodní surovinu ke smažení, navíc bez jakýchkoli konzervantů či dalších přidaných látek. Tuk pak můžete vyškvařit a použít.

Smažte v troubě na pekáči

Místo fritézy stačí rozložit například pokrm určený ke smažení na plech vyložený pečicím papírem a každý kousek lehce přetřít mašlovačkou namočenou v oleji. A pak už jen upéct dozlatova, ve výsledku bude pokrm zdravější, lehčí a plný chuti a vy ušetříte za olej.

Zdroje: www.prosvet.cz, www.aazdravi.cz, www.bydlimeutulne.cz