Domácí sušené švestky, zdravá pochoutka
Zdroj: Shutterstock.com / Sea Wave

Jak správně usušit švestky, aby neztratily chuť, vitaminy a dlouho vydržely?

Podzim pomalu klepe na dveře a to znamená, že kromě jablek a hrušek dozrávají také švestky. Ty jsou nedílnou součástí naší kuchyně a Češi toto fialové ovoce doslova milují. Jak je ale usušit, když jich naše zahrada letos vyplodila přebytek?

Švestky patří mezi nejoblíbenější podzimní ovoce, se kterým umí hospodyňky v kuchyni divy. Co ale dělat, když už nám bublanina, knedlíky či kompoty lezou krkem? Pak si švestky usušte a schovejte na zimu, kdy vám jistě přijdou k chuti. Poradíme vám, jak na to!

Letos se švestek urodilo opravdu hodně, mnoho z vás bude tudíž řešit co s nimi. Švestky se totiž musí zpracovat poměrně rychle. Snadným řešením je tedy sušení, které většinou probíhá dvěma způsoby. Buď sušíme švestky v troubě nebo v sušičce. Ať už preferujete tu anebo tu metodu, vždy na ni používejte švestky čisté, zdravé a hlavně dostatečně zralé. Švestky se suší nevypeckované, neoloupané a vcelku. Vždy je však nutné je umýt a důkladně osušit.

Pokud chcete švestky předem vypeckovat, pak plod nařízněte a pecku vytáhněte. Zapomeňte na rozřezávání na půlku. Když už přece jen švestku budete muset rozpůlit, sušte ji slupkou dolů.

Sušení švestek v troubě

Nyní se pojďme podívat na sušení švestek v troubě. Plech vyložte pečícím papírem a švestky na něj rozložte tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Troubu zapněte na horkovzduch s odsáváním páry. Pokud vaše trouba tuto funkci nemá, nechte alespoň pootevřená dvířka, aby mohl vlhký vzduch odcházet pryč.

Za jarní péči se nám švestka brzy bohatě odmění Švestky patří mezi nejoblíbenější podzimní ovoce Zdroj: Shutterstock

Švestky sušte pět hodin při teplotě 50 °C, pak přerušte a nechte je v troubě vychladnout a následně zvyšte teplotu na 70 °C a sušte dalších dvanáct hodin, ideálně tedy přes noc. Pak zase přerušte na pět hodin a finální sušení by mělo probíhat tři hodiny při teplotě 65 °C. Půl hodiny před koncem sušení je postříkejte studenou vodou, zvýšíte tak jejich lesk.

Rozhodně se nesnažte sušení nijak urychlovat. Švestky by vám totiž mohly popukat a pustit šťávu. Také teplota vyšší než 85 °C ničí barvu ovoce, ale i chuť a vůni. Určitě dodržujte určené pauzy mezi sušením. Pokud se na to vykašlete, může se stát, že švestky budou tvrdé a přesušené.

Správně usušenou švestku poznáte tak, že její plody budou krásně pružné a při zmáčknutí nebudou uvolňovat šťávu. Samozřejmostí je také skvělá chuť!

Sušené švetsky si snadno sbalíte i na cesty Správně usušenou švestku poznáte tak, že její plody budou krásně pružné Zdroj: Shutterstock.com / Creative Family

Sušení švestek v sušičce

Pokud máte elektrickou sušičku, máte to mnohem snazší. Jediné, co se od vás očekává, je to, že je rozpůlíte a vypeckujete. Patra sušičky nebývají totiž většinou tak vysoká, aby se tam celá švestka vešla. Postup je pak podobný jako při sušení v troubě.

Sušené švestky můžete konzumovat jen tak, což zažene vaši chuť na sladké. Jinak je také můžete používat v české kuchyni. Už naše babičky je přidávaly do kaší, koláčů či balily do anglické slaniny.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.nasezahrada.com, www.recepty.bydleniprokazdeho.cz 

Akční letáky