Zdroje: mojezdravi.cz, labuznik.cz, vareni.cz

Na pohled připomínají velký květ růže či bodlák. Artyčoky přitom bodlákům skutečně příbuzné jsou. Jedná se o exotickou zeleninu, která se pěstuje převážně ve Středomoří, kde je její příprava rovněž nejvíce rozšířena. Artyčoky však dobývají své čestné místo i v českých kuchyních a lidé pomalu objevují jejich unikátní chuť a příznivý dopad na zdraví organismu. Mnozí již na artyčok v supermarketu narazili, lámali si však hlavu nad jeho přípravou. Ta je přitom neuvěřitelně snadná. Připravíte-li si artyčok k obědu či večeři, nejen že si pochutnáte, ale zároveň podpoříte mnoho tělesných funkcí.

Artyčok a jeho dopad na zdraví

Artyčoky obsahují obrovské množství vitamínů a minerálních látek, díky čemuž až překvapivě podporují lidské zdraví. Jsou bohaté na draslík, který je zodpovědný za zdravou rovnováhu elektrolytů v těle, na za pevné kosti a zdravé klouby zodpovědný vitamín K či mangan. Ten zase napomáhá tomu, aby mohl lidský organismus důkladně zužitkovat všechny živiny z přijaté potravy. Mangan taktéž zrychluje metabolismus, a tak je konzumace artyčoků vhodná zejména u těch, kteří se snaží shodit nějaké to kilo navíc.

Přestože se k přípravě pokrmů využívá hlavně květní pupen artyčoku, spousta léčivých látek se nachází i v hořkých zelených listech. Například čaj z nich připravený má blahodárný účinek na játra a podporuje vylučování žluče, která pomáhá s trávením tuků. I proto se artyčoky hodí k detoxikaci těla.

Jak artyčok připravit

Jak již bylo zmíněno, je to právě jemná dužina artyčoku, která je na této exotické zelenině nejlahodnější a tím i nejvhodnější na přípravu. Jenže dostat se k ní může být oříškem i pro zkušenější kuchaře. Zelené listy chránící pupen jsou totiž poněkud tvrdé, a tak je lepší se vybavit ostřejším nožem, opatrností a možná i trpělivostí. Ořezání listů sice může nějakou chvíli trvat, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Po odstranění listů se artyčok podélně přeřízne přes celý stonek a odkrojí se i horní čtvrtina bulvy. Následně je možné artyčok připravit na ten nejběžnější způsob, kterým je vaření v okyselené vodě. Používá se asi jedna polévková lžíce octa či citronové šťávy na jeden litr vody, a to proto, aby si artyčok zachoval svou barvu. Vaření pak trvá zhruba 25-45 minut. Uvařený artyčok se podává jen pokapaný olivovým olejem a jednotlivé lístky se namáčejí do nejrůznějších omáček či dipů.

Artyčoky lze obecně připravovat na mnoho způsobů. Dají se vařit, péct, grilovat či plnit. V obchodech se můžete setkat i s nakládaným artyčokem, který se dá konzumovat jako chuťovka, příloha k masu anebo jej lze přidávat do polévek a masových směsí.

Artyčoky plněné kuřecím masem

Budete potřebovat:

  • 4 artyčoky
  • 200 gramů kuřecího masa
  • 100 gramů zakysané smetany
  • 2 cibule
  • 1 špetku muškátového oříšku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • petržel
  • pažitku
  • sůl
  • pepř
  • citron

Postup:

V první řadě si připravíme samotné artyčoky. Odstraníme z nich stonky, odkrojíme tvrdé vnější listy, z vrchu seřízneme a rozkrojíme. Artyčoky vložíme asi na 10 minut do vroucí osolené a okyselené vody, vyjmeme a necháme okapat. Následně z nich velmi opatrně vyjmeme srdíčka tak, aby nedošlo k polámání dužnatých lístků.

Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, osmažíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené kuřecí maso a pokrájená srdíčka z artyčoků. Osolíme, opepříme, přidáme smetanu, muškátový oříšek a nasekané bylinky. Dobře promícháme a můžeme se pustit do plnění artyčoků.

Artyčoky naplňte masovou směsí a vyskládejte je do olejem potřené zapékací misky. Vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte asi 20 minut.

Po upečení můžete plněné artyčoky podávat například s vařeným bramborem, zeleninovým salátem či pečivem.