Bramborový salát je skvělý i na Velikonoce. Jak uvařit brambory?
Zdroj: Shutterstock

Většina lidí neví, jak správně uvařit brambory na salát. Dělají stejnou chybu

Kdo by nemiloval bramborový salát! Pro naši vlast je tato pochoutka stejně tak typická jako řízek, ke kterému se bramborový salát často podává. Jak ale správně uvařit brambory na salát, aby nebyly tvrdé, nebo se naopak nestala ze salátu kaše?

Bramborový salát se u nás nejí jen na Vánoce, ale často se připravuje ke každé sváteční příležitosti ke smaženým řízkům. Proto se pojďme podívat na to, jak ho udělat správně a co nejchutněji. Důležité totiž je správně uvařit brambory, na kterých všechno stojí.

Na skvělý trik, jak uvařit brambory na salát tak, aby se pak snadno loupaly, se podívejte v tomto videu:

Brambory na salát se nesmí příliš rozpadat, ale nesmí být ani tvrdé, aby skřípaly mezi zuby. Nejprve je tedy pořádně umyjte, dejte ve slupce do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené a osolte je lžičkou soli.

Následně je přiveďte k varu a vařte patnáct až dvacet minut v závislosti na velikosti brambor. Po vpichu vidličkou musí být měkké a vidlička z nich musí snadno vyklouznout. Rozkrojte je a dbejte na to, aby se nedrolily. Pokud se nedrolí, jsou v pořádku a můžete je nechat vychladnout.

brambory klíčení Z brambor na salát oberte klíčky Zdroj: shutterstock.com

Brambory vařte ve slupce pod pokličkou

Nezapomínejte brambory vařit pod pokličkou. Nejenže ušetříte za energii, ale navíc budou měkké dříve. Dále je důležité zvolit správný druh, což je pro bramborový salát varný typ A. Tento typ je totiž pevný a drží tvar.

Zvolte stejnou velikost brambor, aby byly uvařeny ve stejném čase. Nezapomeňte je také zbavit případných klíčků, které by je mohly hyzdit. Také k nim můžete přidat olej. Nepopraskají a lépe se budou loupat.

brambory vaření Brambory na salát vařte ve slupce Zdroj: shutterstock.com

Nechte brambory odpočinout do druhého dne

Ideální je salát připravovat až druhý den po uvaření brambor. Brambory se totiž přes noc uleží a v salátu pak chutnají mnohem lépe, než brambory čerstvě uvařené. Brambory v hrnci se nesmí zapařit. Pro další použití by byly oslizlé. Abyste tomu zabránili, ihned po slití vody vložte mezi hrnec a pokličku papírový ubrousek. Ten vysuší páru a brambory díky tomu zůstanou suché.

Takto uvařené brambory mají nejvíce vitamínů, ty se totiž schovávají právě pod slupkou.

Zdroj: www.kupi.cz, www.itesco.cz, www.magdalenka.cz, www.youtube.com, Dobré rady pro každý den

Akční letáky