Brambory jsou zdravou přílohou plnou vlákniny, vitaminu C a draslíku, kterou můžete udělat hned na několik způsobů. Nejčastěji je však vaříme v osolené vodě okolo 15 až 30 minut. I tato doba lze o něco zkrátit, když zrovna s vařením nestíháte. Tento trik si přímo oblíbíte a brambory už jinak vařit nebudete.

Správný druh brambor

Brambory se rozdělují do tří skupin podle varného typu. Brambory s varným typem A dobře drží tvar a nerozpadnou se ani při delším vaření. Varný typ B se používá ve většině případů, kdy s brambory pracujete. S dobou vaření si musíte dát pozor hlavně u brambor varného typu C. Ty se po delším vaření rozpadnou.

Nakrájejte malé kousky

Zkrátit dobu vaření vám pomůže také mikrovlnná trouba, pokud ji vlastníte.

Jak na to, můžete vidět ve videu:

Zdroj: Youtube

Rychlost vaření brambor záleží také na jejich velikosti. Pokud je pouze rozčtvrtíte, můžete počítat s dobou vaření až půl hodiny. Nakrájejte je proto na co nejmenší kousky. Zároveň se snažte, aby všechny kousky byly stejně veliké. Tím zamezíte případnému nerovnoměrnému uvaření.

Brambory do horké vody

Urychlení varu závisí ještě na jednom prostém fíglu. Když vaříte brambory, vezmete hrnec, který vám zrovna padne do ruky, naplníte ho studenou vodou a dáte na plotnu. To je ovšem chyba! Aby doba vaření byla co nejkratší, sáhněte po nejmenším hrnci a brambory zalijte horkou vodou. Může vám být velmi nápomocná rychlovarná konvice. Než brambory nakrájíte, máte vodu uvařenou v konvici.

Nezapomeňte na pokličku

Posledním krokem zbývá hrnec přiklopit pokličkou. Ovšem tady hrozí, že vám z hrnce voda přeteče. Proto nepřiklápějte pokličku úplně, ale ponechte alespoň malou škvíru, kterou bude horká pára unikat z hrnce ven. Při dodržování všech předchozích zásad budete mít brambory uvařené do 10 minut.

Brambory v papiňáku

Jak připravit brambory v multifunkčním tlakovém hrnci, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Jak uvařit brambory na salát

Rychlé uvaření brambor na salát je jednoduchý proces, který šetří čas a zachovává jejich chuť a texturu. Nejprve si vyberte brambory vhodné pro salát, jako jsou nové brambory nebo typy s jemnou slupkou. Brambory omyjte a nakrájejte na stejnoměrné kousky, což zajistí rovnoměrné vaření. Přiveďte hrnec vody k varu, přidejte brambory a přiklopte poklicí. Vařte je přibližně 10-15 minut, dokud nejsou měkké, ale stále pevné. Poté je okamžitě přesuňte do studené vody, abyste zastavili vaření. Brambory jsou nyní připraveny k použití ve vašem salátu, můžete je ochutit dle svého výběru a přidat další ingredience podle receptu.

Zdroje: svetkreativity.cz, fresh.iprima.cz