Zdroj: www.rehabilitace.info, veganskaspolecnost.cz, www.varimesmarcelou.cz,

Fazole

Fazole jsou bohatým zdrojem rostlinných bílkovin. Obsahují vysoké množství vitamínů skupiny B, např. B3 a B5, jež mají skvělý vliv na zdravý stav pokožky. Dále v nich najdeme vitamín B2, kyselinu listovou i vitamín E. Obsahují také důležitý hořčík, vápník, zinek a měď. Jsou skvělým základem do gulášů, polévek, zeleninových směsí na mexický způsob a salátů. Z bílých fazolí se dá připravit dip alá hummus.

Zdravotní benefity fazolí

Fazole jsou z kulinářského hlediska multifunkční a nemusíte se jich bát ani když hubnete. Jsou zdrojem vlákniny, takže naplní žaludek a člověk je rychleji sytý. Mají také minimum tuku a jsou vhodné i pro vegany nebo vegetariány. Výzkumy navíc ukázaly, že lidé často konzumující fazole, váží v průměru o tři kilogramy méně než ti, kteří se jim vyhýbají. Jejich další výhodou je, že obsahují důležité antioxidanty, jež ničí nebezpečné volné radikály. Mají tak schopnost předcházet rakovině a diabetu.

Jak uvařit fazole, aby nenadýmaly?

Nadýmání je asi největší strašák, který odrazuje od konzumace luštěnin. Pokud z něj máte strach i vy, vyzkoušejte naše tipy.

Jak fazole namáčet

U fazolí, i většiny luštěnin platí, že čím déle se namáčejí, tím lépe. Důležitá je také pravidelná výměna vody. Jak? Misku s fazolemi zalijte horkou vodou a nechte hodinu odpočívat. Poté je promíchejte a vodu slijte. Tento postup opakujte ještě 2x. Ráno začněte proces nanovo, ale tentokrát se studenou vodou. Po třetí výměně vodu slijte a fazole dejte vařit.

Jak fazole vařit?

Při rychlém vaření mohou fazole tuhnout. Pokud je máte rádi co nejměkčí, použijte tlakový hrnec nebo je vařte na malém plameni. Pro snížení nadýmání odeberte hned na začátku vaření vytvořenou pěnu, jež se objevila na hladině.

Koření pro dobré zažívání

Hrozbu nadýmání snížíte také použitím správného koření. Do hrnce přidejte kmín, merlík, fenykl, zázvor nebo saturejku. Pokud máte možnost, kupte si indické koření asafetida, které je přímo určené na luštěniny. Fazole nesolte a do vody nepřidávejte nic kyselého.

Tuk ještě před podáváním

Jakmile máte fazole uvařené, můžete je zakápnout trochu tuku. Použijte olivový olej nebo nastrouhané ořechy či avokádo.

Fazole z plechovky

Nebaví vás fazole vařit, a proto si kupujete konzervy? Snižte nadýmání tím, že luštěninu důkladně propláchnete. Fazole nasypte do cedníku a dejte je pod tekoucí vlažnou vodu, Proplachujte tak dlouho, dokud se nepřestane tvořit pěna.