Bez míchaných vajec si své ráno nedokážou představit především Britové. Jejich anglická snídaně se proslavila po celém světě. I v našich končinách se tato příprava vajec uchytila. Avšak milujeme je především s čerstvě nasekanou pažitkou a další zeleninou. Zajímavostí je, že podle článku zveřejněném v americkém časopisu Obesity patří tento pokrm mezi nejzdravější snídaně. Může za to tuk. Vědci totiž zjistili, že pokud se tučné jídlo podává hned ráno, tělo po zbytek dne lépe a rychleji tráví tuky.

Vejce jako superpotravina

Vejce obsahuje spoustu nutričně významných látek, díky kterým vašemu tělu dodáte důležité vitamíny a minerály. Ve žloutku převažují vitamíny rozpustné v tucích jako je A, D, K a E. V bílku pak najdeme vitamíny skupiny B. Vejce má také vysoký obsah železa, draslíku, fosforu a zinku. Vejce je také důležité pro děti. Ty by je měly jíst především do tří let. Jsou totiž nezbytné pro vývoj mozku a očí. Pokud hubnete, vejce rozhodně z jídelníčku nevynechávejte. Obsahuje totiž bílkoviny, které jsou hodnotnější než proteiny z masa a mléka, díky vysokému zastoupení esenciálních aminokyselin. Ty si náš organismus nedokáže vyrobit.

Míchaná vejce

Míchání navíc patří mezi jeden z nejzdravějších způsobů jak vejce připravit. Tradiční „vaječina" má dvě konzistence – krémovější a tužší. Záleží na tom, jak dlouho necháte vajíčka na pánvi. Tradičně se také k míchaným vajíčkům přidává smetana nebo mléko a samozřejmě tuk. To z nich dělá kalorickou bombu. Co když ale hubnete a navíc máte pánev v myčce, jste na chatě, nebo ji jednoduše nechcete ušpinit, ale máte chuť na míchané vajíčko? Není problém. Jen si budete muset sehnat pružnou punčochu nebo alespoň sundat ponožku.

Zdroj: Youtube

Jak uvařit míchané vejce

Co budete tedy potřebovat? Připravte si punčochu nebo delší ponožku, provázek nebo dvě gumičky, vajíčko a hrnec s vodou, kde vajíčko uvaříte. Nyní vezměte vejce a vložte ho do punčochy. Z každé strany jej ovažte provázkem nebo gumičkou, aby drželo na svém místě. Nyní punčochu chyťte na obou koncích a roztočte vajíčkem dokola a prudce natáhněte. To udělejte přibližně dvacetkrát. Výsledkem je, že se bílek se žloutkem ve skořápce promíchá. Pak stačí vajíčko uvařit natvrdo a buď ho nadrobit vidličkou do konzistence vaječiny nebo ho nakrájet a dát si ho na chleba či do salátu.

Zdroje:

www.youtube.com

https://fresh.iprima.cz/7-padnych-duvodu-proc-bychom-meli-jist-vejce