Samotnému vaření předchází správná volba rýže. Existuje mnoho druhů a každý typ vyžaduje jinou dobu vaření, kterou musíte dodržet. A pak samozřejmě záleží i na množství vody. Neoloupaná rýže, tedy spíše jen částečně oloupaná, to je rýže natural, které patří mezi zdraví nejprospěšnější rýže. Vaří se však poměrně dlouho, a to až 60 minut. Naopak jasmínová rýže a rýže basmati potřebuje k uvaření 10 až 15 minut, basmati je sypká a její dlouhá štíhlá zrna se nelepí. Lze ji připravovat i dušením a dobře chutná i nesolená. Jasmínová rýže naopak lepí, výrazná je její vůně, takže se podává k ne příliš chuťově výrazným pokrmům.

Druhy rýže

Po uvaření pevná a sypká bývá rýže parboiled, není to odrůda, ale vznikne tak, že se rýže namáčí v horké vodě a ve vakuu, přičemž se všechny minerály i vitamíny z povrchu zrnka dostanou dovnitř. Italové se neobejdou bez rýží Arborio a Carnaroli, ideální pro přípravu rizota nebo kaší, po uvaření získají kulatá zrnka pěkně krémovitou konzistenci. U těchto dvou druhů je při přípravě rizota lepší přidávat tekutinu (vodu, vývar, víno) postupně.

Japonský trik s rýží

Při přípravě rýže se vždy držte návodu na obalu, množství vody neodhadujte. Jistým pomocníkem pro vás může být rýže ve varných sáčcích, ale čím méně plastu při přípravě, tím lépe. Pokud nemáte originální balení od rýže a nejste si jisti poměrem vody a rýže, pomůže vám chytrý japonský trik. Stačí k tomu váš ukazováček. Do hrnce nasypte rýži a dotkněte se jí špičkou ukazováčku. Pak nalijte tolik vody, aby dosahovala k prvnímu kloubu vašeho prstu. Druhá možnost je ta, že nejprve rýži třikrát properete, zapíchnete do ni prst a dolijete vodou ke kloubu prstu, který není ponořený v rýži. Jen tak si můžete být jisti, že máte správný poměr vody a rýže. Inspirovat se můžete i v následujícím videu.

Zdroj: Youtube

Pořídit si můžete i rýžovar, chytrý hrnec, který funguje na principu vaření v páře a díky kterému nemusíte rýži při vaření vůbec hlídat. Rýže je připravována šetrně, zachová si vitamíny a minerály, navíc ji udrží teplou až 6 hodin.


Zdroje: ireceptar.cz, Exploratorium.edu