Víte, jak vaří rýži Japonci?
Zdroj: Profimedia

Japonský trik na vaření rýže. Vyzkoušejte ho, je skvělý i pro vás

Japonci, stejně tak jako ostatní Asiaté, jsou specialisty na vaření rýže. Ta je pro ně skutečně denním chlebem a  používají ji na suši a další oblíbená jídla, o kterých se nám ani nesní. Víte, jak vaří rýži Japonci a v čem je jejich způsob jiný? Trik spočívá v máčení!

Není rýže jako rýže

Než se vrhneme na přípravu rýže samotné, bude dobré připomenout, že není rýže jako rýže a různé pokrmy si žádají nejen jinou přípravu, ale i konkrétní druh této vodomilné obiloviny. Samozřejmě i u vaření rýže platí, že jiný kraj, jiný mrav. Japonci neočekávají, že bude jejich rýže fantasticky sypká. Pro způsob konzumace, který je v Asii běžný, by se taková rýže ani nehodila. Musí být chutná a lehká, ale také nepatrně lepkavá, aby se pojila s jídlem, a přitom musejí být zrnka pevná a nerozvařená. 

Rýže je nespočet druhů, každý je jiný a specifický Rýže je nespočet druhů, každý je jiný a specifický. Zdroj: Profimedia

Uvařte si rýži jako Japonci

Typicky japonskou odrůdou je košihikari nebo susanišiky, která se používá na přípravu oblíbeného suši. Japonským způsobem můžete vařit i jiné rýže než typicky asijské druhy. Pamatujte, že druhy rýže se liší barvou, délkou zrna, ale také tvarem. Drobná kulatá rýže vhodná na italské rizoto se bude chovat jinak než jasmínová nebo rýže natural. Pokud se pokoušíte o konktrétní pokrm, zvolte hned na začátku nejlepší možný druh, ať se zbytečně netrápíte. Až budete mít recept natrénovaný, klidně se vrhněte na obměny nebo experimenty.

Sklizeň rýže v Asii Sklizeň rýže v Asii. Zdroj: TOM...foto/Shutterstock.com

Trik spočívá v máčení rýže

Japonský způsob se liší především máčením rýže. Můžete si také všimnout, že Japonci k přípravě rýže nepoužívají sůl. Pokud budete používat druh, který obvykle vaříte, jistě si už po prvním pokusu všimnete, že chuť je intenzivnější, velmi příjemná a celkově dost odlišná. Samozřejmě že to je pořád rýže a žádný zázrak vám na talíři nepřistane, ale zkušené hospodyně poznají rozdíl na první ochutnání. 

Rýže vařená na japonský způsob

  1. Připravte si dostatečně velký hrnec, nasypejte do něj rýži a několikrát ji pořádně propláchněte, až bude voda téměř čirá.
  2. Zalijte rýži vodou a nechejte máčet alespoň půl hodiny. 
  3. Vodu sceďte a zrna rýže nechejte dobře okapat.
  4. Na vaření zvolte dostatečně velký rendlík nebo hrnec s dvojitým dnem.
  5. Rýži nasypejte do hrnce, zalejte stejným množstvím vody a vařte na střední teplotu s pokličkou.
  6. Když začne voda vřít, stáhněte teplotu na minimum a vařte zhruba 12 až 15 minut, respektive dokud se neodpaří veškerá voda, ale pokličku nikdy nezvedejte.
  7. Vypněte sporák a nechejte ještě 10 minut odpočívat.
  8. Jemně odspodu rýži promíchejte, tak aby se zrnka načechrala a zbytek vlhkosti odpařil.

Rýže je vynikající pro detoxikaci těla Zkušená hospodyně pozná, že je rýže vařená, na první ochutnání.  Zdroj: Profimedia

Zdroje: https://japan.recipetineats.comhttps://www.justonecookbook.com

Akční letáky