Rýže patří mezi oblíbené přílohy, tudíž by se chtělo říct, že ji každá hospodyňka umí připravit dokonale. Není to ale tak. Rýže totiž není úplně snadná na přípravu. Většinou je buď tvrdá, anebo rozvařená na kaši. Pokud nemáte rýžovar, není vůbec snadné ji připravit tak, aby byla akorát na skus.

Profesionální kuchaři však mají trik, jak uvařit rýži snadno a dokonale. Radek Šubrt radí přidat do vody jednu až dvě čajové lžičky octa. Zrnka se pak nerozvaří a neslepí, rýže pak vypadá a chutná jako od profesionála.

Vždy rýži důkladně propláchněte

Než začnete rýži vařit, propírejte ji pod studenou vodou do té doby, než bude voda opět čirá. Následně ji osolte a zalijte studenou vodou v poměru jeden dílek rýže a dva dílky vody. Pokud tento poměr dodržíte, máte jistotu, že bude akorát, všechna voda se vyvaří a vám zbyde jen kyprá rýže. Nezapomeňte přidat již zmíněný ocet. Vařte následně dvacet minut při mírné teplotě a bez pokličky. Samozřejmě dobu varu přizpůsobte druhu rýže, který chcete vařit.

Pokud jste byli vždy zvyklí vařit rýži ve velkém množství vody, udělali jste chybu. Když jste ji totiž slévali, přišli jste o živiny, což je škoda.

Do vody přidejte lžičku octa

Vždy raději vařte rýži v širokém nízkém hrnci, lépe tak změkne a vstřebá vodu. Nedeformuje se totiž vlastní vahou. Když ji vaříte v malém hrnci ve vysoké vrstvě, spodní zrnka budou udusaná a nedocílíte tak nikdy nadýchanosti. Rýži nikdy nemíchejte.

Pokud se bojíte kombinovat druhy různých rýží, nemusíte. Vznikají velmi zajímavé vůně a chutě, které jistě oceníte. Jen rýži Basmati s ničím nekombinujte, vaří se totiž kratší dobu než ostatní druhy.

Můžete ji navíc buď vařit nebo dusit. K vaření se hodí rýže krátkozrnná, k dušení zase Basmati.

Zdroj: www.naturalek.cz, www.varimedobroty.cz, www.vareni.cz