Zdroj: www.spektrumzdravi.cz, zena.aktualne.cz

Výdaje za jídlo jsou nezbytnou položkou v rozpočtu každé domácnosti. Zároveň položkou, ve které se dá podstatně ušetřit, aniž bychom ale rezignovali na aspekty zdravé výživy. Jen je potřeba znát určité obecné zásady už při nakupování. Tomáš Jeřábek z online supermarketu Rohlík například radí: „Nakupujte méně a častěji, budete méně vyhazovat a plýtvat. Do zásoby v akci nakupujte jen potraviny s opravdu dlouhou trvanlivostí. Nikdy nenakupujte hladoví, ušetříte za hlouposti. Kupujte sezonní produkty, protože rajčata v zimě stojí logicky více než v létě.“

A určité zásady úspornosti platí i při samotném stravování. Je asi jasné, že stravování v restauracích vyjde mnohem dráž než jídlo připravené doma. Stejně tak studená večeře, ke které se uchýlíme z důvodu nedostatku času, může ve finále vyjít dráž než teplé jídlo, přičemž rodina má navíc pocit, že „ani nic nesnědla“. Přinášíme proto tři recepty na teplá jídla, která nejsou drahá ani náročná na přípravu, ale zároveň jsou chutná a nezatíží vaše tělo spoustou aditiv jako třeba polotovary.

Tři rychlé, levné a chutné večeře, z nichž si vybere každý

Kmínová polévka

Velmi rychlá, levná polévka ze zdraví prospěšných surovin, které máte prakticky pořád doma.

Budete na ni potřebovat:

1 lžíci drceného kmínu, 1 lžíci másla, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 vejce, 2 brambory, 1 lžičku polévkového koření (pokud možno bez glutamátu), 1 lžičku papriky (nejlépe lahůdkové), 1,5 l vody, na dochucení sůl a zelenou petrželku

Na másle opražte kmín, lžíci mouky a kratince papriku (nesmí se pražit dlouho, protože by zhořkla). Zalijte vodou, přidejte na kostičky nakrájené brambory, polévkové koření a cca 10 minut vařte. Nakonec vmíchejte rozšlehané vejce a ještě krátce povařte. Podle potřeby dosolte a ozdobte zelenou petrželkou. Tahle polévka díky obsahu kmínu svědčí zažívání, zasytí a výborně chutná.

Nudle s mákem

Rychlá a levná večeře, pokud máte zrovna chuť na sladké. Nejedná se přitom o žádný přeslazený prefabrikát.

Budete potřebovat:

200 g širokých nudlí, 60 g mletého máku, 40 g moučkového cukru (můžete upravit dle chuti), 50 g másla a špetku soli

Nudle uvařte podle návodu v osolené vodě, zatím si smíchejte moučkový cukr s mákem a nechte rozpustit máslo. Nudle po uvaření sceďte a rozdělte na talíř. Pak už stačí jen je promíchat se směsí máku a cukru, polít rozpuštěným máslem a podávat. Případně si můžete porce ještě doladit troškou skořice nebo nastrouhaného tvarohu. Takhle jednoduché a rychlé, a přitom výborné to je.

Čočka nakyselo

Na tento chutný a zdravý recept budete potřebovat:

200 g čočky, 1 cibuli, 1 polévkovou lžíci másla, 1 polévkovou lžíci hladké mouky, 1 bobkový list, na dochucení citronovou šťávu nebo ocet, tymián, sůl a pepř.

Čočku je potřeba namočit den předem do studené vody, ale pak už je recept nenáročný, a navíc zdraví prospěšný. Před přípravou čočku slijte a uvařte ji dle návodu v nové vodě. Mezitím na rozehřátém másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, zaprašte moukou a vytvořte zlatavou cibulovou jíšku. Tu zalijte trochou vývaru z čočky, rozmíchejte a nechte namírno povařit zhruba 10 minut s bobkovým listem a troškou tymiánu. Bobkový list pak vyndejte, přidejte uvařenou čočku (vodu z ní ještě nevylévejte, může se hodit), dochuťte octem nebo citronem, osolte a opepřete podle chuti a vařte na mírném stupni bez pokličky ještě deset minut. V případě potřeby přidejte ještě trochu vývaru. K hotové čočce dejte natvrdo uvařené vejce, a večeře plná bílkovin a vlákniny je tu.