Vybrat způsob přípravy vajec je leckdy umění. Mám chuť na míchaná vajíčka nebo na volské oko? Nebo si spíš uvařím vejce natvrdo! Je jedno, jaká úprava zvítězí, ale rozhodně není jedno, jak vejce připravíte. Jelikož jíme i očima, měl by vzniknout pokrm, který bude mít alespoň nějakou tu, jak se říká, „štábní kulturu".

Kvalita vajec hraje velkou roli

Abyste si na vejcích opravdu pochutnali, záleží také na tom, odkud vajíčka pocházejí a čím jsou slípky živeny. Na skořápce vajec se dozvíte základní informace. První číslice informuje, z jakého jsou vajíčka chovu.

0 – z ekologického chovu

1 – slepice, které mají volný výběh

2 – slepice žijící v hale

3 – slípky se chovají v klecích

Pokračuje se značením země původu. Nám nejbližší je samozřejmě CZ. Za označením země najdete číslo, které určuje daný chov, lze si ho i ověřit na internetu.

Dejte si pozor na přebaly vajec, neboť na něm může být uveden fakt, že jsou vejce z ČR, ale nemusí tomu tak být! Značí původ třídírny a vejce mohou být z jiných zemí. Chceteli mít jistotu, vždy si zkontrolujte značení na skořápce.

Několik zajímavých rad k přípravě vajec

  • Pokud se chystáte na přípravu vajec, měly by mít pokojovou teplotu. Což ale neznamená, že je stačí vyndat 15 minut před zahájením vaření. Dejte jim aspoň 2 hodinky.
  • Když si budete chtít připravit vajíčka natvrdo a rozhodnete se na poslední chvíli, přidejte do vody několik lžic soli – tím byste měli zamezit prasknutí, ale pravidlo to není. Když by i přesto však vejce prasklo, nevyteče. Sůl vám ulehčí i následné loupání vajíček.
  • Aby neztmavl žloutek, když vaříte vajíčka natvrdo, přidejte do vody trochu octa.
  • K vaření je potřeba i dostatečné množství vody, protože by vejce měla být zcela ponořená

Vajíčka naměkko

Při této přípravě se soustřeďte na čas (vlastně jako u všech příprav). Vejce opatrně dejte do vroucí vody a ihned sledujte vteřinovou ručičku, protože doba, kterou vejce stráví ve vodě, nesmí být delší než 4 minuty! Pak vejce rychle zchlaďte studenou vodou a oloupejte.

Vejce natvrdo

I příprava vajec natvrdo má svůj postup, protože pokud necháte vejce ve vodě moc dlouho, po rozkrojení na vás vykoukne nevzhledný zelenošedý žloutek a celkově bude vejce suché. Trávit by vejce měla ve vroucí „lázni“ 9-10 minut.

Vajíčka na hniličku

Velice oblíbený způsob přípravy, u kterého je opět nejdůležitější čas. Měkkého bílku a vláčného žloutku docílíte přesně sedmiminutovým povařením ve vodě.

Vejce Benedikt – milovaná, ale obávaná delikatesa

Vejce Benedikt. Už ten název zní vznešeně. Mnoho lidí si na ně netroufne kvůli zastřenému vejci. Zkuste si je s námi připravit, třeba to už konečně vyjde podle vašich představ.

Rendlík si nachystejte větší, nalijte do něj dostatek vody, přidejte lžíci octa a přiveďte k varu (ale pozor, var nesmí být příliš zběsilý, jinak se bílek roztrhá). Vejce si rozklepněte do hrníčku. Vodu v hrnci začněte míchat, aby se vytvořil vodní vír a vejce nechte s opatrností sklouznout z hrníčku doprostřed víru. Vajíčko nechte ve vodě cca 2,5 minuty, pak ho vyjměte ven (použijte k tomu nejlépe děrovanou naběračku).

Opečte si kousek žemle (někdo si připravuje toast), naservírujte na talíř. Na žemli položte plátek šunky, na ni patří vejce a na závěr se celý výtvor polije holandskou omáčkou.

Zdroje: www.svscr.cz, www.lifee.cz, fresh.iprima.cz