Zdroje: kucharkaprodceru.cz, damejidlo.cz, albert.cz

Vajíčka jsou celosvětově oblíbeným pokrmem nejen proto, že se dají v kuchyni použít velice všestranně a lze je připravit na sladko i na slano.

Vejce jsou pro většinu hospodyněk nepostradatelnou surovinou při vaření a není divu. Bez darů od našich slepiček by naše babičky jen těžko pekly dokonalé bábovky a další chutné dezerty.

Samotná uvařená vejce jsou pak pro jejich milovníky velikou delikatesou. Pro dokonalý chuťový zážitek je ale potřeba dodržet přesně časové postupy.

Vejce naměkko

Do kastrůlku nalijte dostatek vody na ponoření vajec a přiveďte ji k varu. Jakmile začně vřít, vložte do ní vajíčka a odměřte si přesně pět minut. Po pěti minutách varu docílíte toho, že je bílek pevný a žloutek krásně teče.

Ideálním způsobem podávání je vložit připravené vejce do stojánku, lžičkou odstranit vršek a vychutnat si skvělý obsah například s čerstvým chlebem namazaným máslem.

Vejce naměkko navíc snadno předěláte na vejce do skla. Stačí uvařená vajíčka oloupat, vyklepnout je do skleničky a přidat sůl, pepř, případně jiné koření. Dobrou chuť.

Tip: Pokud máte na vaření čas, vyndejte se vajíčka předem z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. V případě konzumace vajec přímo z chladu si připočítejte k době vaření minutu navíc.

Vejce nahniličko


Postupujte stejně jako v předchozím případě, ale od vložení vajec do vroucí vody, přidejte na časomíře o dvě minuty více, tedy sedm minut.

Po sedmi minutách je bílek tuhý a žloutek polotekutý. Výhodou je, že takto připravené vejce je stravitelnější, než vejce natvrdo.

Vajíčka na hniličku se skvěle hodí například navrch salátu.

Vejce natvrdo

Asi nejčastějším způsobem vaření vajec bývá tradiční vejce natvrdo. Mnohdy ale u této přípravy neměříme žádný čas a necháme vajíčka zbytečně dlouho trápit na plotně, čímž se totálně vysuší žloutek.


Odměřte si proto od dobu varu přesně devět minut. Po devíti minutách se stihne dokonale provařit i žloutek.

Ve všech případech uvařená vajíčka po slití vždy ponořte pod studenou vodu z kohoutku. Potřebují šokově zchladit, aby se přerušil proces varu a dál se nesrážely vaječné bílkoviny. Díky schlazení se navíc budou lépe loupat.

Speciální trik: Vajíčko natvrdo jako jediné můžete začít vařit ve studené vodě. Jakmile voda začne vřít, stáhněte hrnec z plotny a nechte pouze vejce 10 minut dojít. Díky tomu se vyhnete vysušenému a drobivému žloutku. Nezapomeňte i zde ponořit vejce po uvaření do studené vody.

Ztracená vejce

Příprava ztracených vajec je sice trochu náročnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Vyklepněte si vejce do misky a dejte si vařit vodu. Jakmile se mírně vaří, udělejte v ní například pomocí vařečky výr a doprostřed vlijte vejce.

Vejce pak vařte cca tři minuty, u jeho přípravy je ale velmi důležité, aby se voda nevařila příliš prudce, jinak by se vám vejce rozpadlo.

Tip: Do vody si přidejte trochu octa, zajistíte tím lepší výsledek (Vejce bude lépe držet pohromadě).

Související články