Ilustrační foto
Zdroj: Profimedia

Otestujte se: Víte, jak správně se vaří vejce natvrdo, naměkko, ztracená, ...

Vajíčka patří mezi jednoduché, chutné a snadno a rychle připravené pokrmy. Uvařit si je můžete hned na několik způsobů, znáte je všechny?  

Zdroje: kucharkaprodceru.cz, damejidlo.cz, albert.cz

Vajíčka jsou celosvětově oblíbeným pokrmem nejen proto, že se dají v kuchyni použít velice všestranně a lze je připravit na sladko i na slano.

Vejce jsou pro většinu hospodyněk nepostradatelnou surovinou při vaření a není divu. Bez darů od našich slepiček by naše babičky jen těžko pekly dokonalé bábovky a další chutné dezerty.

Samotná uvařená vejce jsou pak pro jejich milovníky velikou delikatesou. Pro dokonalý chuťový zážitek je ale potřeba dodržet přesně časové postupy.

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vejce naměkko

Do kastrůlku nalijte dostatek vody na ponoření vajec a přiveďte ji k varu. Jakmile začně vřít, vložte do ní vajíčka a odměřte si přesně pět minut. Po pěti minutách varu docílíte toho, že je bílek pevný a žloutek krásně teče.

Ideálním způsobem podávání je vložit připravené vejce do stojánku, lžičkou odstranit vršek a vychutnat si skvělý obsah například s čerstvým chlebem namazaným máslem.

Vejce naměkko navíc snadno předěláte na vejce do skla. Stačí uvařená vajíčka oloupat, vyklepnout je do skleničky a přidat sůl, pepř, případně jiné koření. Dobrou chuť.

Tip: Pokud máte na vaření čas, vyndejte se vajíčka předem z ledničky a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. V případě konzumace vajec přímo z chladu si připočítejte k době vaření minutu navíc.

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vejce nahniličko


Postupujte stejně jako v předchozím případě, ale od vložení vajec do vroucí vody, přidejte na časomíře o dvě minuty více, tedy sedm minut.

Po sedmi minutách je bílek tuhý a žloutek polotekutý. Výhodou je, že takto připravené vejce je stravitelnější, než vejce natvrdo. 

Vajíčka na hniličku se skvěle hodí například navrch salátu.

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vejce natvrdo

Asi nejčastějším způsobem vaření vajec bývá tradiční vejce natvrdo. Mnohdy ale u této přípravy neměříme žádný čas a necháme vajíčka zbytečně dlouho trápit na plotně, čímž se totálně vysuší žloutek.


Odměřte si proto od dobu varu přesně devět minut. Po devíti minutách se stihne dokonale provařit i žloutek.

Ve všech případech uvařená vajíčka po slití vždy ponořte pod studenou vodu z kohoutku. Potřebují šokově zchladit, aby se přerušil proces varu a dál se nesrážely vaječné bílkoviny. Díky schlazení se navíc budou lépe loupat.

Speciální trik: Vajíčko natvrdo jako jediné můžete začít vařit ve studené vodě. Jakmile voda začne vřít, stáhněte hrnec z plotny a nechte pouze vejce 10 minut dojít. Díky tomu se vyhnete vysušenému a drobivému žloutku. Nezapomeňte i zde ponořit vejce po uvaření do studené vody.

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ztracená vejce

Příprava ztracených vajec je sice trochu náročnější, výsledek ale rozhodně stojí za to.

Vyklepněte si vejce do misky a dejte si vařit vodu. Jakmile se mírně vaří, udělejte v ní například pomocí vařečky výr a doprostřed vlijte vejce.

Vejce pak vařte cca tři minuty, u jeho přípravy je ale velmi důležité, aby se voda nevařila příliš prudce, jinak by se vám vejce rozpadlo.

Tip: Do vody si přidejte trochu octa, zajistíte tím lepší výsledek (Vejce bude lépe držet pohromadě).

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Akční letáky