Brambory patří mezi základní potraviny, které se objevují pravidelně v jídelníčku snad v každé domácnosti. Přestože se zdá pro mnohé jejich příprava snadná, jsou tací, kteří se dopouštějí chyb i při jejich obyčejném vaření. Výsledkem jsou nechutné, rozvařené a mdlé brambory. Kterých 5 chyb je nejčastějších?

Jak správně postupovat při vaření brambor? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu wikiHow:

Zdroj: Youtube

Vždy jen odpovídající typ

Ačkoliv se mohou zdát obyčejné brambory jen běžně používanou surovinou, opak je pravdou. Skrývá se v nich totiž pestrá paleta chutí a možností využití! Vždy však záleží na tom, jaký pokrm z nich chcete připravit. Podle toho je nutné zvolit adekvátní typ.

Varný typ A

Brambory varného typu A jsou ideální do svěžích salátů, kde si zachovají svůj pevný tvar a lahodnou chuť. Ovšem je možné je použít i do různých bramborových příloh.

Varný typ B

Tento typ brambor lze vlastně použít na všechno, jedná se o univerzální variantu. Hodí se snad ke všem úpravám, ať už toužíte po lahodném pyré, křupavých hranolkách, nebo vydatné polévce.

Varný typ C

Tyto brambory obsahují vyšší množství škrobu, mají měkkou dužinu a jsou vynikající nejen do kaše, ale i do těsta bramboráku, nebo na knedlíky.

Brambory neloupejte

K vaření vyberte nejlépe brambory podobné velikosti, střední a menší se vaří rychleji. Před vložením do hrnce je vždy pečlivě omyjte a zbytečně je nezbavujte slupky.

Nesprávná doba vaření

Zalijte je studenou vodou tak, aby byly všechny ponořené a dejte vařit. Doba varu se odvíjí nejen od velikosti brambor, ale i podle zvoleného druhu a vyzrálosti. Zpravidla se však jedná o cca 25 až 35 minut. Pokud se jedná o nové brambory, počítejte s 10 až 15 minutami. Nikdy dobu vaření nepřekračujte, brambory by ztratily nejen svou pevnou strukturu, ale i chuť.

Nepodceňujte průběžný test

Neřiďte se jen určenou dobou vaření, ale abyste poznali, kdy jsou brambory tak akorát měkké, udělejte si průběžný test. Během vaření do některé z brambor píchněte vidličkou nebo špejlí. Pokud ucítíte odpor, je potřeba brambory ještě dovařit. V opačném případě brambory sceďte. Jedná se o nejšetrnější způsob vaření, kdy si zelenina uchová většinu výživných látek.

Scezení neodkládejte

Jakmile brambory projdou testem, neprodlužujte jejich pobyt ve vroucí vodě, přestože jste vypnuli plotýnku. Naopak je ihned slejte. Také je pak nepřekrývejte pokličkou, jak říkaly naše babičky, zlojovatěly by.

Související články

Zdroje: www.gardening.cz, www.toprecepty.cz, www.nasezahrada.com