Podle statistik průměrný Čech sní ročně až 6,6 kilogramů rýže. Což je o 1,7 % více než v minulosti. Našinec totiž pochopil, že rýže je nejen rychle připravená, ale i poměrně zdravá příloha. A to je dobře! Rýže totiž obsahuje vitamin B a spoustu minerálních látek (zejména železo, hořčík, zinek, draslík a sodík) a říká se o ní, že je dokonce přírodním lékem na pálení žáhy. Tak toho někdy využijte.
Autor videa, Ninja Tasty vás provede vařením rýže krok za krokem. Více na kanále YouTube.com.
Co druh, to jiná chuť
Na světě existuje 8000 druhů rýže, ale v Čechách je nejčastěji k mání rýže natural (hnědá), jasmínová, basmati, aborio (kulatá), carnaroli (vhodná na italské rizoto) nebo nově i bhútánská rýže, která má po vaření narůžovělou barvu.
Každý druh rýže potřebuje ale jiný čas na tepelnou úpravu. Obecně se nejčastěji vaří nebo dusí. Ale i při této banální přípravě existují pravidla, když některé z nich porušíte, změní se vám rýže na lepkavou hmotu, kterou byste ani neochutnali. Jak tedy dobře dusit a vařit rýži?
Proč je dobré mýt rýži?
„Při vaření rýže je dobré zrnka pořádně proprat, aby se zbavila přebytečného škrobu a nečistot. Díky tomu pak nebude příloha tak lepkavá,“ vysvětluje šéfkuchař a pokračuje: „Poté rýži nechte okapat a následně ji vložte do osolené studené vody.
Nezapomeňte na správný poměr, vždy platí – jeden díl rýže na dva díly vody! Jakmile obsah hrnce začne vřít, zeslabte plamen a vařte – za průběžného míchání – zhruba po 15 až 20 minutách máte hotovo!
Dušená úprava
Dušení rýže má trochu jiný scénář. Stačí, když ji propláchnete, slijete a osmažíte na oleji či másle. Ale pozor: Během restování musíte obsah míchat, jinak se vám přichytí na dno. Jakmile rýže zesklovatí, jen ji zalijete horkou vodou, do které přidáte sůl a cibuli se zapíchanými hřebíčky. A pak už jen nádobu přiklopíte a necháte rýži podusit doměkka. Po dvaceti minutách ji můžete servírovat k masu či zelenině!
Asijská vychytávka
Největšími mistry v přípravě rýže jsou ale Asiaté. Ty mají na vaření této obiloviny speciální vychytávku. Jakou? Prst! Zkuste to také a uvidíte, jak toto bezvadné kouzlo funguje… Jak na to: Nasypte rýži do hrnce a zlehka ji několikrát propláchněte vodou. Poté položte špičku prstu na povrch rýže a přilívejte vodu do té doby, než dosáhne na úroveň prvního kloubu. Poté hrnec přiklopte a přiveďte rýži k varu.
Sypká lahůdka
Jakmile obsah hrnce začne vřít, snižte plamen a nechte rýži probublávat 18 – 20 minut. Mezitím kontrolujte, jestli se voda úplně nevyvařila. Pak stačí vypnout vařič a nechat rýži pomaličku odležet. Uvidíte, jak bude krásně voňavá, sypká a chutná. Dobrou chuť!
Zdroje: www.recepty.cz, www.thekitchn.com