Těstoviny i pizzu připravujeme často špatně
I jednoduchá jídla se dají pokazit. Všichni máme představu o tom, jak má chutnat knedlík, svíčková nebo dobrý bramborák. Jak mají opravdu chutnat italská jídla? Ať už pizza, panini nebo těstoviny, všechno se dá pokazit. A přitom připravit je správně není nikterak náročné.
Italové mají těstoviny v malíku
Velmi mě pobavil pořad britské televize, jehož cílem bylo seznamovat diváky s původními recepty a tradiční „správnou“ přípravou pokrmů, které považujeme za klasiky té či oné kuchyně. Když pěkná italská dáma v letech představila svůj způsob přípravy těstovin, již na první pohled bylo patrné, že kvalita jejího pokrmu byla zcela odlišná od toho, co často vykouzlíme v hrnci my. Když se jí moderátorka zeptala, zda to je její způsob přípravy, Italka velmi stroze odvětila: „To je jediný možný způsob!“ Jak moc musí Italové trpět při pohledu na rozvařené špagety s kečupem!
Záleží na tom, jak vaříme těstoviny?
Proč Italové tolik nadělají s těstovinami? Protože těstoviny mají chutnat. Omáčka je jistě důležitá a ozvláštní každé jídlo, ale právě těstoviny mají být dokonalý základ, nejen cosi utopeného v omáčce. Italové také používají různé tvary těstovin v kombinaci s konkrétními omáčkami a nemají rádi změny v tom, jak by se mělo jejich „národní jídlo" servírovat.
Uvařit těstoviny jako Ital zvládne každý
Vaříte těstoviny stejně, nebo máte vžité různé zlozvyky? Těmito kroky se řídí Italové:
- Aby se těstoviny nelepily, použijte dostatečné množství vody. Na 100 g těstovin je to 1 litr vody.
- Vodu přiveďte k varu v dostatečně velkém hrnci.
- Vroucí vodu osolte. Nepřidávejte olej ani nic jiného.
- Vysypejte těstoviny do vroucí vody a zamíchejte.
- Špagety, tagliatelle nebo jiné dlouhé těstoviny nelámejte. Raději zvolte jiný tvar, pokud nechcete těstoviny namotávat na vidličku.
- Dobu vaření dodržujte podle pokynů na obalu. Jestli jsou těstoviny uvařené, poznáte jen po ochutnání, respektive jaké jsou na skus. I když vám příprava al dente nevyhovuje a případně vám těstovina ještě nepříjemně tvrdá, nenechávejte těstoviny rozměknout, ale vařte je jen o chviličku déle. Těstoviny mají být dostatečně pevné.
- Okamžitě servírujte a nechejte vyniknout těstoviny společně s omáčkou.
- Vychladlé těstoviny znova neohřívejte. Ať už zahřejete těstoviny jakoukoli metodou, nebudou nikdy tak dobré. Raději je použijte na jiné jídlo. Zapečte je v troubě s mozzarellou nebo zeleninou či masem.
Zdroje: https://www.independent.co.uk, https://www.thelocal.it