Pokud patříte mezi milovníky vajíček a speciálně volských ok, jistě vás nadchne nový postup přípravy. Tradici má na Ukrajině a jeho tajemství dokonalé chuti je jednoduše skryto v obyčejném použití cedníku. Umožní vám připravit vajíčka s dokonale křupavými okraji a příjemně tekoucím žloutkem. Jak tento starý ukrajinský trik plně využít?

Chcete znát 15 úžasných triků a nápadů s vejci? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Jednoduché Nápady — Simple Ideas:

Zdroj: Youtube

Vždy čerstvá vejce

K přípravě kvalitního vaječného pokrmu je vždy nutné používat čerstvá vajíčka. Pokud chcete mít jistotu, že neponičíte celý pokrm z více vajec, před použitím každé vajíčko rozklepněte nejprve zvlášť do hrníčku. Teprve poté jej přelijte do připraveného cedníku. Díky tomu eliminujete vejce, která nemusí být v pořádku.

Oslňte volským okem

Překvapte doma běžným pokrmem, který jen připravíte trošku jinak! Když jednou metodu s cedníkem vyzkoušíte, budete nadšeni. Výsledek je dokonalý a zcela určitě sklidíte i náležitý obdiv u všech strávníků.

Jak přesně postupovat

Připravte si pánev, na které necháte rozpálit trochu tuku a poté do něj přes cedník vyklepněte celé syrové vajíčko. Díky vzduchovým bublinám, které vzniknou mezi vytékajícím bílkem z jednotlivých otvorů, budou vejce jemná a nadýchaná.

Nakonec na bílky vylijte z cedníku i žloutek, který by měl být ve výsledku krémově měkký. Příprava volského oka pomocí cedníku zajišťuje rovnoměrné rozložení tepla a minimalizuje množství použitého oleje.

Pokaždé jinak

Takto nadýchané volské oko nemusí být ochucené jen solí a pepřem. Přidat můžete i mletou papriku, nebo čerstvě posekané bylinky. Vynikající je například tymián nebo oregano.

Méně kalorií

Výhodou takto připravených vajíček je i nižší kalorická hodnota. Použitý cedník totiž pomáhá značně zredukovat množství použitého oleje. Pokud tedy chcete snížit příjem tuků, je pro vás tato metoda ideálním řešením.

Další triky při přípravě vajec

Pro perfektní míchaná vejce je klíčové je míchat na nízké teplotě, což zajistí jemnou a krémovou konzistenci. Přidejte lžíci mléka nebo smetany, což zvýrazní jejich chuť a jemnost. Pokud vaříte vejce natvrdo, vložte je do vroucí vody a po uvaření je rychle ochlaďte v ledové vodě – snadněji se pak loupou. Při smažení vajec na pánvi zkuste použít máslo a olej současně, máslo dodá chuť a olej zabrání spálení. A nakonec, pro perfektní pošírovaná vejce, přidejte do vody lžíci octa a vytvořte v hrnci vír, do kterého vejce vložíte – bílky se krásně obalí kolem žloutku.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.wikihow.com, www.tasty.co