Mouka patří mezi základní výbavu téměř každé kuchyně a v současné době najdete tuto surovinu na trhu opravdu v pestré a zajímavé nabídce. Ne každý však zná i jiné druhy než jen pšeničnou klasiku. Jaké druhy existují a k přípravě jakých pokrmů se hodí? A kterou doporučují cukráři na pečení?

Jak správně vybírat mouku se podívejte v tomto videu na YouTube, kanál GymBeam.cz:

Zdroj: Youtube

Cenná surovina

Lidstvo používá mletou mouku už celá tisíciletí. Kdysi se mlela nahrubo pouze mezi oblázky, později mezi mlýnskými kameny, až došlo i na strojovou výrobu. Původně bylo pečivo z hrubé mouky mnohem méně nadýchané a tužší, ale za to i déle trvanlivější. Postupem času se obilné slupky při zpracování začaly oddělovat od klasů a došlo k produkci dnes již známé bílé hladké mouky. Hrubost každé mouky se odvíjí od způsobu rozemleté suroviny, ze které je konkrétní druh vyroben. Po které tedy sáhnout?

Výběr je důležitý

Jednotlivé druhy mouky se od sebe odlišují svými vlastnostmi a hrubostí zrna. Mouky, které jsou jemně namleté, se hodí do všech těst, které mají rychle vykynout a chcete je mít vláčné. Polohrubá a hrubá mouka jsou vhodné například na vařené knedlíky nebo kynutá těsta, kde je potřeba delší čas na kynutí.

Cukráři doporučují

Na co byste při výběru mouky měli také dbát? Pokud chcete opravdu nejvhodnější mouku na pečení, při výběru se vždy koukněte na cedulku na obalu, kolik obsahuje bílkovin. Čím je obsah bílkovin vyšší, tím lépe. Minimální množství by mělo být 11 g bílkoviny na 100 g mouky. Bílkovina je vlastně lepek, díky němuž jsou kynutá těsta křehká.

Mouka hladká

Tato mouka s jemným a hladkým zrnem je nejpoužívanější. Má sypkou konzistenci a lze ji použít nejen k pečení, ale i jako zahušťovadlo omáček a polévek. Hladkou mouku můžete také použít na přípravu domácích těstovin.

Mouka polohrubá

Jedná se o druh mouky s jemnějším zrnem a využijete ji k pečení jak sladkého, tak i slaného pečiva. Používá se často stejně jako mouka hladká, kterou jí můžete nahradit.

Mouka hrubá

Tato mouka je umletá na hrubé zrno a je dobré ji použít na moučné pokrmy, které budete vařit. Hodí se tedy například na knedlíky, halušky či polévkové nudle.

Mouka celozrnná

Připravuje se z celého zrna, a to včetně obalu. Díky tomu je v ní mnohem více minerálů a vlákniny. Perfektní je na pečení chleba nebo lívanců a palačinek.

Související články

Zdroje: www.region.rozhlas.cz, www.superkvasaci.cz, www.aktin.cz