Bábovka je (nejen) nedělní klasika. Spousta lidí ji považuje za symbol domácí a rodinné pohody. Proto se hospodyňky snaží, aby byla krásná, úhledná, nepoškozená a hlavně – bez šrámů. Jenže to není tak jednoduché. Aby se oblíbený moučník dobře vyklopil z formy, je potřeba při lití těsta udělat pár důležitých úkonů. Jakých?

Na to, jak formu na bábovku, aby šla z formy vyklopit, se podívejte v tomto názorném videu:

Zdroj: Youtube

Máslo nebo sádlo na formu rozpusťte

Přestože jsou v dnešní době moderní bábovkové formy z teflonu či jiného nepřilnavého materiálu, raději na to moc nespoléhejte. Bábovka se z nich může dát vyklopit bez problémů, ale také nemusí. Proto je lepší ji v tom pomoci. Jak na to?

Vnitřek formy důkladně vymažte tukem. Můžete použít klasické máslo nebo sádlo. Důležité je, aby tuk byl rozpuštěný nebo hodně povolený. Jenom díky tomu na formě vytvoří ochranný tukový film. Při vymazávání formy nezapomeňte na detaily – různé ráfky a záhyby, kam se těsto rádo přichytává.

Tuk ve spreji nemusí být zdravý

V poslední době je moderní používat na vymazávání forem oleje ve spreji. Díky nim je aplikace velmi jednoduchá a také pohodlná, protože si při ní nezapatláte ruce. Podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové to ale není úplně nejšťastnější volba. Tyto přípravky totiž obsahují stopy silikonu, který zamezí nepřichytávání těsta na formu, ale pro tělo není nejzdravější.

Formu na bábovku nemusíte vysypávat jen moukou

Samotný tuk ale na vymazání formy nestačí. Aby se bábovka hezky vyklopila, je potřeba formu ještě vysypat. Použít můžete obyčejnou klasickou pšeničnou nebo ořechovou či mandlovou mouku. Na vysypání formy můžete použít i mák, strouhanku nebo kokos. Strouhaný kokosový ořech má příjemnou lahodnou chuť a dodá bábovce i trochu exotický ráz.

Skvělý trik s pečicím papírem

Hodí se spíše na plechy, kde se rychle přizpůsobí povrchu. Jeho výhodou je, že ho stačí dát na dno formy a rovnou zalít těstem. Není třeba žádné vymazávání ani vysypávání. Většina těst je mastná sama o sobě a bez problémů se pečicího papíru pustí. Výjimku tvoří bezé těsto nebo těsta s vyšším podílem ořechů (například na medovník nebo marcipánový dort), kde se skládá více vrstev na sebe. Tam je potřeba předkreslit si na pečicí papír kruh, potřít ho tukem a až poté navrstvit těsto.

Dejte bábovce teplotní šok

Upečenou bábovku vytáhněte z trouby a nechte chvilku vychladnout. Pak ji obraťte dnem vzhůru a na formu přiložte na deset minut mokrou utěrku. Tenhle teplotní šok vám pomůže, aby se bábovka pustila své kovové opory a ukázala se v celé své kráse.

Související články

Zdroje: www.zlin.rozhlas.cz, www.youtube.com