Bábovka je jedním z nejoblíbenějších českých moučníků. Někdy však nastane po pečení situace, že se jí nechce z formy a hrozí, že se při vyndávání potrhá. V této prekérní chvíli však můžete využít fígl, díky němuž budete moci servírovat dokonalou bábovku v celé své kráse. Jak přesně postupovat?
Chcete se dozvědět cenné rady, jak vyklopit bábovku? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Jíme zdravě:
Vždy důkladná příprava formy
Než do formy nalijete bábovkové těsto, je nutné ji předem připravit. Vymažte důkladně vnitřní stěny ztuhlým, ne rozpuštěným, kouskem másla a dbejte i na veškeré skuliny v záhybech. Pak formu vysypte hrubou nebo polohrubou moukou, strouhankou, krupicí nebo strouhaným kokosem. Místo másla lze použít i sádlo, které se méně připaluje.
Důležitá pravidla
Bábovka potřebuje po upečení svůj čas, a proto na její vyndání z formy zbytečně nespěchejte. Prudká změna teploty moučníku opravdu nesvědčí. Bábovku nechte po vyndání z trouby minimálně 5 až 10 minut vychladnout, aby se nesrazila.
Použijte talíř
Bábovku nikdy nevyklápějte z výšky, vystavili byste ji riziku poškození. Raději využijte mělký talíř a překryjte jím horní stranu formy. Pomalu ji pak otočte talířem dolů a lehkými otáčivými pohyby ji postupně z bábovky sejměte.
Klepněte talířem
V případě, že bábovka náhodou v některém místě pevně drží, pomozte ji uvolnit lehkým klepnutím talíře o stůl.
Trik s utěrkou
Pokud bábovka nejde stále ven, využijte triku s utěrkou. Když bude stát bábovka ve formě na talíři, překryjte ji mokrou utěrkou namočenou ve studené vodě a nechte chvíli působit. Bábovka se za chvíli odlepí od stěn formy a půjde vám jednoduše vyklopit.
Tip na závěr
Před vyklopením bábovky můžete také opatrně uvolnit všechna kritická místa a střed ve formě nejprve kulatým nožem. Buďte však velice opatrní, abyste bábovku nepoškodili.
Zdroje: www.recepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.toprecepty.cz